Lanxess overweegt fabrieken te sluiten

© belga

De Duitse chemiegroep Lanxess, die in de Antwerpse haven vier fabrieken heeft, wil een herstructurering doorvoeren om zijn concurrentiepositie te verbeteren en de winst op te krikken.

Daarbij zal bekeken worden om sites tijdelijk of permanent te sluiten, luidt het in een persbericht naar aanleiding van de publicatie van de kwartaalresultaten. Meer duidelijkheid wordt in de tweede jaarhelft verwacht.

Lanxess heeft onder meer een rubberfabriek in Zwijndrecht, waar zo’n 435 mensen werken. De fabriek was recent nog het toneel van een zwaar sociaal conflict. Eind vorige maand pas kwam een eind aan een staking die zeven weken duurde en voor negen weken productieverlies zorgde. Ook toen al kwam het dreigement van de directie om de fabriek te sluiten. Het conflict is intussen voorbij, maar de toekomst van Zwijndrecht blijft dus nog onzeker.

De directie in Duitsland gaat “de winstgevendheid van alle sites analyseren en overwegen om fabrieken tijdelijk of permanent te sluiten”, luidt het nu. In het bijzonder ligt de rubberactiviteit in het vizier: “Lanxess gaat opties bestuderen om zijn rubberactiviteit competitiever te maken en zijn bedrijfsportfolio te balanceren.” Voor details is het wachten tot na de zomer.

De resultaten voor het eerste kwartaal vielen tegen. De groepsomzet daalde met 2,5 procent tot 2 miljard euro. De hogere volumes konden de druk op de prijzen niet compenseren. Vooral in de synthetische rubbermarkt was de markt “uitdagend”. De nettowinst bleef stabiel op 25 miljoen euro.

Het bedrijf kondigde nog aan dat het zijn kapitaal met 10 procent gaat verhogen. Er zijn al 8,3 miljoen nieuwe aandelen aangeboden aan institutionele investeerders. (Belga/BE.L)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content