Kroes wil dominante operatoren vrijere tarieven geven

© reuters

Neelie Kroes, Europees commissaris voor de Digitale Agenda, zit op ramkoers met de alternatieve telecomoperatoren.

Neelie Kroes, Europees commissaris voor de Digitale Agenda, zit op ramkoers met de alternatieve telecomoperatoren.

Het resultaat van de krachtmeting zal bepalen hoeveel internet zal kosten en hoe snel de Europese internet-infrastructuur zal evolueren. Op 12 juli publiceerde Kroes haar beleidsverklaring over “de verbetering van het investeringsklimaat voor breedband”.

De hamvraag was wat de Belgacoms van deze wereld mogen aanrekenen aan concurrenten op de koperdraad, de lokale telefoondraad die zij uit hun monopolistische verleden hebben geërfd, en op netwerken “van de volgende generatie” (VDSL, VDSL met vectoring of glasvezel tot bij u thuis). Stimuleert een hoge huur investeringen? Alternatieve operatoren zouden dan misschien zelf glasvezel aanleggen. Of helpt juist een lage huur? Alternatieve operatoren zouden dan cash overhouden om te investeren. Kroes neeg naar de hoge huur.

Volgens het geruchtencircuit wil Kroes nu de huur van de lokale telefoondraad op 8 tot 10 euro per maand leggen – ongeveer het EU-gemiddelde (het huidige tarief in België is 8,03 euro). Om investeringen te stimuleren zouden operatoren meer flexibiliteit krijgen bij de prijsbepaling van hun snelle internettoegang “van de volgende generatie”.

Afhankelijk van de definitie van “volgende generatie” zouden ook minder radicale investeringen, zoals de upgrade van het VDSL-netwerk van Belgacom, daaronder kunnen vallen. Flexibiliteit zou onder meer kunnen betekenen dat de groothandelstarieven niet meer zoals nu op voorhand door de regulator moeten worden goedgekeurd, maar na een klacht van een concurrent. In de Financial Times dreigde Vodafone-CEO Vittorio Colao al dat “Vodafone vele, vele advocaten zeer rijk zou maken” als de Europese Commissie hoge toegangskosten zou opleggen. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content