Kredietlijn houdt Belgocontrol recht

© belga

Belgocontrol heeft half februari een lening van 20 miljoen euro opgenomen bij ING om de werkingskosten en de lonen van de bijna duizend werknemers te kunnen betalen.

De overheidsinstelling die het Belgische luchtruim controleert benadrukt dat dit soort leningen voor de dagelijkse werking niet uitzonderlijk is.

Nochtans ging Belgocontrol de voorbije jaren geen leningen aan bij banken voor de dagelijkse werking. En de kredietlijn mag verbazen voor een bedrijf dat einde 2009 een solvabiliteitratio van 73 procent had, bij een eigen vermogen van 202 miljoen euro. De balansen van 2009 zijn nog niet neergelegd, maar eind 2008 beschikte Belgocontrol over 51 miljoen euro aan liquide middelen en geldbeleggingen.

Het kan dus snel gaan. De federale staat, de enige aandeelhouder, zoog de voorbije twee jaar 20 miljoen euro cash uit het bedrijf. Dat geld moet dienen om het gat in de begroting enigszins te dichten. Daarnaast wacht Belgocontrol nog altijd op een nieuw tarievenstelsel. Vandaag worden de diensten op de Belgische luchthavens voor een groot deel gratis geleverd. Belgocontrol begroot die gederfde inkomsten voor 2010 op bijna 35 miljoen euro. Tot vorig jaar werd dat tekort opgevangen door het aanrekenen van hogere tarieven voor overvliegende toestellen. Maar dat mag niet meer volgens een Europese regelgeving. Die tarieven zijn sinds begin 2010 fiks verlaagd. De korting leidde mee tot het tekort aan liquide middelen.

De Belgische regeringen moeten het nieuwe tarievenstelsel uitwerken. Maar op dat vlak beweegt niets. Een waarnemer ontwaart hierin een manoeuvre van staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V). Hij zou zijn greep op het autonome overheidbedrijf opnieuw willen verstrakken. Belgocontrol voerde de voorbije jaren een steeds meer zelfstandige koers, los van de partijpolitieke inmenging. Het directiecomité kreeg voor de eerste keer een niet-politiek benoemde medewerker.

Met de kredietlijn van 20 miljoen euro kan Belgocontrol voort tot het einde van het jaar. Ze overbrugt de eventuele tekorten in de dagelijkse financieringsbehoeften voor de volgende maanden. De rente op de lening zou niet overdreven hoog zijn.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content