Kosten voor luchtvaart door aswolk IJsland lopen op tot 300 miljoen euro per dag (IATA)

Zaterdag begon het te onweren in de buurt van de IJslandse gletsjer Eyjafjallajokull. Door de aswolk heen kleurde de bliksem rood. © Reuters

Het vliegverbod boven Europa wegens de aswolk van de IJslandse vulkaan stuurt de winstprognoses van veel luchtvaartmaatschappijen in de war. Hoe zwaar de gevolgen van de aswolk zullen doorwegen, is volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA niet te overzien.

IATA-voorzitter Giovanni Bisignani zei maandag in Parijs dat volgens een brave schatting dagelijks inkomsten van meer dan 200 miljoen dollar (150 miljoen euro) weggevallen zijn. De cijfers zouden zelfs eerder richting 250 tot 300 miljoen gaan, wanneer rekening gehouden wordt met het opvangen van passagiers en het hervormen van de vloot. “De financiële impact is niet te overzien”, klinkt het.

“De toestand is voor de luchtvaartmaatschappijen zeer verschillend naar gelang de regio”, aldus Bisignani. “Europa is de zwakste schakel in de ketting.” Reeds voor er sprake was van de vulkaancrisis voorspelde IATA voor de Europese luchtvaartmaatschappijen voor 2010 verliezen ten belope van 2,2 miljard dollar.

Azië kan, gestuwd door China, dan weer op winsten van 900 miljoen dollar rekenen. Ook Latijns-Amerika zou 800 miljoen dollar winst opleveren, terwijl de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen moeten uitgaan van een verlies van 1,8 miljard dollar.

Wereldwijd werd gerekend op verliezen ten belope van 2,8 miljard dollar, de gevolgen van de aswolk buiten beschouwing gelaten.

Na het heropenen van het luchtruim zou de vulkaancrisis snel weggewerkt moeten zijn, zei Bisignani nog. Anders dan bij de aanslagen van 11 september 2001 heerst er geen verlammende vertrouwenscrisis. “Optimistisch geschat zal het tussen drie en zes dagen duren vooraleer het vliegverkeer zich opnieuw normaliseert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content