Kortrijkse virtuele kledingwinkels breken door in China

© reuters
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Een joint venture met het Kortrijkse DNA Interactif Fashion heeft in China een bestelling van 4,4 miljoen euro voor virtuele passystemen voor kledingzaken gewonnen. Voor DNA Interactif Fashion is het de eerste bestelling op de Chinese markt.

DNA Interactif Fashion mag in de komende twee jaar 600 I-Styling systemen leveren voor 600 kledingwinkels in China. De waarde van de bestelling is 6 miljoen dollar (4,4 miljoen euro). Het is de bekroning van 8 jaar werk rond een nieuw concept van kledingdistributie, dat vooral een einde moet maken aan de retours waaronder online textielverkopers nu worden bedolven.

“In de online schoenenverkoop spreken sommige leveranciers van 50 percent retours, maar in textiel kan het oplopen tot 70 percent. De reden is eenvoudig: mensen kennen hun maten niet”, zegt Dirk Ghekiere, die in 2006 mee oprichter was van DNA Interactif Fashion en nog altijd aandeelhouder is. De andere oprichters waren een team rond Eyetronics, een spin-off van de KU Leuven in 3D-lichaamsscanning.

Doel was om met de hulp van 3D-lichaamsscanning een virtueel passysteem voor kledingzaken te ontwikkelen. “Ik kreeg de idee in 2005 toen een grote textielretailer me vroeg om een fors aantal schermen te leveren om zijn kleren te showen in zijn winkels. Ik dacht toen: waarom moet hij daar dan nog kleren hangen?”, vertelt Dirk Ghekiere, die toen gedelegeerd bestuurder was van dZine, een specialist in digital signage, die intussen aan Barco is verkocht. Barco is echter geen aandeelhouder in DNA Interactif Fashion, onderstreept Dirk Ghekiere.

Amerikaanse knowhow

De samenwerking tussen Ghekiere en Eyetronics, dat in 2012 failliet ging, leidde niet tot het verwachte resultaat en in 2009 ging Ghekiere alleen door. Voor de benodigde 3D-scanningsoftware klopte Ghekiere aan bij [TC]² (spreek uit: tiesiesquèr), een non-profit ontwikkelingscentrum dat de Amerikaanse textielindustrie in North-Carolina nieuwe kansen moet geven. “Met zijn textielindustrie is North-Carolina het Zuid-West Vlaanderen van de VS”, schetst Ghekiere.
Vorig jaar brachtten de Kortrijkzanen en [TC]² dan hun octrooien samen in de joint venture [TC]² DNA Holdings. Op zijn beurt sloot die nu een joint venture met Sjanghai Yin Science & Technology Co. Ltd. De Vlaams-Amerikaanse groep heeft 30 percent van de aandelen, de Chinese groep 70 percent.

Yin Science is volgens een persmededeling van DNA één van de top drie producenten van computergestuurde textielsnijmachines in de wereld. In de joint venture, die Sjanghai YDT Information Science & Technology (YDT) heet, is Yin Science verantwoordelijk voor de productie van hardware en de integratie van het verkoopkanaal. [TC]² DNA Holdings neemt de softwarekant voor zijn rekening.

Ervaringswinkels

YDT zal 3D lichaamsscanners lanceren die in 20 seconden 85 verschillende gegevens opnemen en daarmee een uniek model van het lichaam berekenen. YDT brengt ook een online shopping systeem uit, waarin de gebruikers met die gegevens hun aankopen vooraf in de juiste pasvorm online kunnen visualiseren en in de winkels suggesties krijgen over bijpassende kledingstukken. “Het systeem maakt het de klanten mogelijk om gemakkelijker en sneller de kledingstukken te vinden die hen passen en om die te selecteren in de winkels. YDT zal actiever kunnen samenwerken met kledingmerken en conceptuele ervaringswinkels creëren”, schrijft DNA. Dirk Ghekiere: “Die computergestuurde machines maken een jurk in een kwartier. Je kan er ook gepersonaliseerde kledij mee maken. Lingerie die perfect past, jeans made to measure”.

Dirk Ghekiere ziet in de 3D-technologie een middel om opnieuw industrie naar het westen te halen. “Jarenlang hebben we over 3D-technologie gepredikt in de woestijn. Ik ben zeer tevreden dat er nu zoveel initiatieven beginnen lopen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content