Jeroen Piqueur en Luc Van den Bossche naar correctionele rechtbank in Optima-zaak
In de zaak rond Optima Bank moeten twaalf verdachten, onder wie ex-topman Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche, zich voor de Gentse correctionele rechtbank verantwoorden. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) dinsdag beslist, nadat de meeste verdachten beroep hadden aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer.
Optima Bank ging in juni 2016 failliet en voormalig topman Jeroen Piqueur, zijn zoon Ruben en dochter Rebecca, werden in december 2017 door de onderzoeksrechter in Gent aangehouden. Jeroen Piqueur werd in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving.
100 miljoen
Volgens de onderzoekers zijn er voldoende aanwijzingen om Piqueur en medeverdachten te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Via buitenlandse structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland werd volgens de speurders een bedrag van 100 miljoen euro onttrokken aan de Belgische bank. Ook een reeks voormalige Optima-toplieden, met onder hen de socialistische ex-minister Luc Van den Bossche, werden vervolgd. Hij was van 2011 tot 2015 CEO van Optima Bank en werd daarna voorzitter van de vastgoedmaatschappij Optima Global Estate.
Het parket vroeg finaal om twaalf verdachten te verwijzen naar de correctionele rechtbank, acht personen en vennootschappen niet te verwijzen naar de rechtbank en de verjaring vast te stellen voor verzekeringsmaatschappij Lombard. De raadkamer besliste dat conform de vordering, maar de meeste partijen gingen in beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling.
Beroep
Jeroen Piqueur, die in 2020 beweerde dat hij vreesde voor de verjaring van het onderzoek en vragende partij was voor een snel proces, tekende eveneens beroep aan. Onder meer Piqueur en Van den Bossche hadden eerder ook bijkomend onderzoek gevraagd, maar het verzoek van Piqueur werd afgewezen. De KI oordeelde echter eind 2021 dat een deel van het bijkomend onderzoek gevraagd door Van den Bossche wel uitgevoerd moet worden. Het extra onderzoek was een nieuwe tegenslag voor het Oost-Vlaamse gerecht, nadat het Gentse hof van beroep eerder na een wrakingsverzoek van Piqueur had beslist dat onderzoeksrechter Annemie Serlippens partijdig was en zich moest terugtrekken uit de zaak.
De kamer van inbeschuldigingstelling hoorde in januari alle partijen, ondanks de vraag om uitstel van Hans Rieder, de advocaat van Piqueur. De burgerlijke partijen hoopten vooral dat Lombard als meest kapitaalkrachtige partij alsnog mee verwezen werd, maar daar ging de KI niet op in. De kamer van inbeschuldigingstelling bevestigde de beslissing van de raadkamer en stelde zoals door het parket gevraagd de verjaring vast voor de verzekeringsmaatschappij. Dat komt omdat die feiten betrekking hadden op een periode tussen 2003 en 2011. Het strafdossier Optima bestaat uit diverse luiken en uit meerdere dossiers die samengevoegd werden. Een eerder gerechtelijk onderzoek had betrekking op de verkoop van tak23-producten door Optima Financial Planners NV (later sinds eind 2011 Optima Bank NV) en het was alleen in die feiten van eind 2003 tot begin 2011 waarin Lombard betrokken werd.
“De beroepen van de inverdenkinggestelden werden deels onontvankelijk, deels ongegrond verklaard”, meldt het openbaar ministerie. “Jeroen Piqueur en de andere partijen worden verwezen naar de correctionele rechtbank voor tal van misdrijven die betrekking hebben op vermeende malversaties binnen zowel de bank- als vastgoedactiviteiten van de groep Optima. De tenlasteleggingen in de gevoegde dossiers zijn onder meer gekwalificeerd als valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, misbruik van vennootschapsgoederen, misbruik van vertrouwen, witwas, inbreuken op de Wet Vastgoedmakelarij, misleiding van de Nationale Bank van België en laattijdige aangifte van het faillissement.”
De zaak kan nu ingeleid worden voor de Gentse correctionele rechtbank. Er lopen nog een reeks zaken voor verschillende rechtbanken rond het faillissement en de aansprakelijkheid van de vroegere bestuurders, maar die zijn uitgesteld in afwachting van de uitkomst van de strafprocedure. Die kan nog jaren aanslepen als de verdediging alle middelen uitput. Hans Rieder, de advocaat van Jeroen Piqueur, is niet bereikbaar en Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van den Bossche, geeft geen commentaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier