Inval van fiscus bij Optima Bank was onrechtmatig

© ThinkStock

De inval van de fiscus bij Optima Bank in 2012 was onrechtmatig. De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) moet alle gegevens van de klanten teruggeven, oordeelt de rechtbank in Gent.

De inval van de fiscus bij Optima Bank in 2012 was onrechtmatig. De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) moet alle gegevens van de klanten teruggeven, oordeelt de rechtbank in Gent.

Optima, de grootste financiële planner in België, kreeg eind januari 2012 de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) over de vloer in zijn twee Gentse vestigingen. De BBI nam daarbij computergegevens in beslag, waaronder dossiers van verschillende klanten.

Zwart geld

De belastingdiensten hadden het vermoeden dat de financiële planner klanten hielp zwart geld via beleggingsverzekeringen in Luxemburg onder te brengen.

Volgens Optima gingen de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en haar directeur Karel Anthonissen hun bevoegdheid te buiten, omdat er vertrouwelijke gegevens zouden meegenomen zijn die gedekt zijn door het beroepsgeheim.

“Optima zou zijn klanten beter helpen hun zwart geld te regulariseren, in plaats van ze te helpen het te verbergen”, reageerde Anthonissen toen de zaak vorig jaar werd ingeleid voor de rechtbank.

Inval onrechtmatig

Uiteindelijk oordeelde de fiscale kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Gent dinsdag dat de inval van de fiscus bij Optima in Gent onrechtmatig was. “De uitgevoerde visitatie is volstrekt nietig. De gegevens zijn totaal onbruikbaar en moeten aan de eiseres (Optima Bank, nvdr.) teruggegeven worden”, stelde de rechter in het vonnis.

‘Opsteker voor de financiële instellingen’

In een reactie op het vonnis verklaart Optima via een persbericht dat de rechtbank ‘duidelijke grenzen aan het fiscaal visitatierecht heeft gesteld’. “Het vonnis bewijst dat de belastingplichtige uiteraard moet meewerken aan een onderzoek, maar bewijst evenzeer dat de fiscus de spelregels bij een controle moet respecteren. Dit vonnis is een opsteker voor alle financiële instellingen in ons land”, luidt het.

Politievakbond verbaasd

Politievakbond Sypol.be reageert ‘met verbazing en ongeloof’ op de uitspraak van de fiscale kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Gent. De vakbond vraagt zich met name af of bij het uitvoeren van een ‘ernstige’ huiszoeking de politiemensen zich niet moeten laten bijstaan door een jurist of magistraat. Een ‘inval’ gebeurt met een gemotiveerd mandaat tot huiszoeking uitgeschreven door een onderzoeksrechter, verduidelijkt Sypol.be.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content