Innogenetics weer te koop

De Amerikaanse farmareus Abbott verkoopt niet één productlijn van Innogenetics, zoals de Europese Commissie vraagt, maar zet het Gentse biotechnologiebedrijf helemaal in de etalage. Innogenetics verandert daardoor voor de tweede keer in korte tijd van eigenaar. Dat bericht De Tijd vrijdag.

Amper 16 maanden geleden kwam het onafhankelijke, beursgenoteerde Innogenetics in handen van Solvay, dat ruim 200 miljoen euro betaalde. Maar Solvay verkocht zijn farmadivisie op zijn beurt in september vorig jaar aan de Amerikaanse farmareus Abbott. Ook Innogenetics ging mee in die verkoop. De overname deed de werknemers beven, want het Gentse bedrijf had jarenlang een juridische strijd gevoerd tegen Abbott. Wellicht is Innogenetics daardoor uit de gratie gevallen bij de Amerikanen.

Europa heeft beslist dat Abbott een productlijn van Innogenetics moet afstoten, omdat het hier anders zo goed als een monopolie in heeft. Het gaat om tests voor het opsporen en opvolgen van taaislijmvliesziekte, iets heel specifieks.

Er werken zo’n 340 mensen bij Innogenetics, van wie 270 in Gent. In 2007, het laatste jaar waarin het bedrijf zijn cijfers publiceerde, was er een omzet van 47 miljoen euro. Innogenetics boekte toen nog verlies, maar is intussen uit de rode cijfers geklommen.

Analisten gaan ervan uit dat Abbott minder zal opstrijken dan de 200 miljoen euro die Solvay ervoor betaalde. Rudi Mariën, de stichter van Innogenetics, heeft het zelfs heel precies over 150 miljoen euro. Mogelijke kopers zijn Gen-Probe, dat ook al in 2008 een bod uitbracht, of de concurrenten Roche Diagnostics en Biomérieux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content