Inflatie steekt neus aan het venster
De Europese beurzen zetten hun gezapige nieuwjaarsrally verder en winnen gemiddeld 0,2 procent. De Bel-20 voert met een stijging van 0,74 procent het Europese peloton aan dankzij een sterke prestatie van de financiële waarden KBC (+2,87%), ING (+2,52%) en Ageas (+1,85%). Zij profiteren van de stijgende langetermijnrente. Defensieve waarden als Cofinimmo (-1,29%) hebben het in die omstandigheden net lastiger.
Het sentiment wordt ondersteunt door een inflatie die in Europa tekenen van leven geeft en door een aantrekkende conjunctuur. Zo is de inflatie in Duitsland opgelopen tot 1,7 procent op jaarbasis, al is dat vooral het gevolg van stijgende olieprijzen en voorlopig nog niet van een onderliggende inflatiedynamiek.
De conjunctuurindicatoren bevestigen intussen de betere gang van zaken in de economie. Vandaag werd het sterke vertrouwen van de Amerikaanse, Britse en Chinese industriëlen in de verf gezet. Die combinatie van een hogere inflatie en een aantrekkende economie stuurt én de beurzen én de langetermijnrente hoger. Het contrast met precies een jaar geleden is groot. Toen haalden zorgen over de Chinese economie de beurzen nog brutaal onderuit. Vandaag hebben beleggers er vertrouwen in dat de Chinese groei onder controle is, hoewel de Chinese munt systematisch blijft verzwakken, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Het Britse pond kan wel een vervolg breien aan het schuchtere herstel na de forse koersdalingen van de voorbije maanden. De steun komt niet alleen van het aantrekkende vertrouwen bij de industriëlen, maar ook van de anticipatie op een minder soepel beleid van de Britse centrale bank. De Bank of England kan niet blind blijven voor de inflatoire druk die voortspruit uit de daling van het pond en de stijging van de olieprijzen. De Britse inflatie zou over enkele maanden de kaap van 2 procent ronden.
Ook de olieprijs zet zijn opmars verder. Koeweit houdt zich als bondgenoot van Saudi-Arabië traditioneel strak aan de afgesproken productiequota. Het akkoord zal gemaakt of gekraakt worden door het gedrag van Iran, en door niet-OPEC-leden als Rusland, die ook beloofd hebben de oliekraan wat dichter te draaien. Intussen begint de olieproductie in de Verenigde Staten opnieuw toe te nemen als reactie op de stijgende olieprijzen.
Het bedrijfsnieuws kwam deze keer van de beurs zelf. Euronext (+ 6,97%) heeft een bod van 510 miljoen euro uitgebracht op het Franse LCH.Clearnet, een dochterbedrijf van de London Stock Exchange. Clearnet houdt zich bezig met de afwikkeling van de orders voor aandelen en derivaten. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 137 miljoen euro, goed voor een bedrijfscashflow van 65 miljoen euro en een nettowinst van 36 miljoen euro. Na de fusie met DeutscheBörse moest de Londense beurs Clearnet verkopen aan een concurrent. Voor Euronext is de deal interessant. De afwikkeling van beursorders is een lucratieve business en zorgt voor een gezonde diversificatie van de inkomsten van Euronext. De inkomsten uit clearingactiviteiten stijgen tot 30 procent. Volgens analisten zal de deal de winst van Euronext met ruim 10 procent verhogen, onder meer dankzij aantrekkelijke synergievoordelen die Euronext op 13 miljoen euro schat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Ageas
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Verzekeringsmaatschappijen