Industrie eurozone zit in het slop

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

Met de industrie in de eurozone is het slechter gesteld dan verwacht. Dat blijkt uit een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Met de industrie in de eurozone is het slechter gesteld dan verwacht. Dat blijkt uit een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat.

De industriële productie in de landen van de eurozone – en de Europese Unie – is in januari 2013 met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van december 2012. Analisten hielden rekening met een beperkte krimp van 0,1 procent.

In de laatste maand van vorig jaar noteerde Eurostat nog een toename van de industriële productie in de eurozone met 0,9 procent. Voor de volledige Europese Unie stemde die toename overeen met 0,8 procent. In vergelijking met januari 2012 was er voor de eurozone een daling met 1,3 procent.

Op maandbasis was de terugval in januari het meest opmerkelijk in Finland (-4,1 procent), Luxemburg (-3,8 procent) en Letland (-3,5 procent. Omgekeerd werd de grootste toename in Litouwen (+4,4 procent), Denemarken (+4,3 procent) en Portugal (+ 3,5 procent) genoteerd. Het Verenigd Koninkrijk noteert -1,2 procent op maandbasis en -3,5 procent op jaarbasis. Cijfers over de Belgische industrie zijn op dit moment niet beschikbaar.

Volgens Annalisa Piazza, analiste bij Newedge Strategy, zijn de ‘slechter dan verwachte’ cijfers geen grote verrassing, aangezien de cijfers in januari negatief werden beïnvloed door een scherpe daling van de productie van kapitaal- en duurzame consumptiegoederen. Beide sectoren hebben namelijk het meest te lijden onder een dalende conjunctuur. “De terugval van de productie wordt de komende maanden mogelijk gedeeltelijk gecompenseerd, maar een sterke stijging is uitgesloten,” aldus Piazza.

De tegenvallende cijfers komen een week nadat Eurostat – na een eerste raming – bevestigde dat het bbp van de eurozone in het vierde kwartaal met 0,6 procent is gedaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content