IMF: ‘Zwakke banken moeten weg’

Christine Lagarde (IMF) © reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt vast dat een derde van de Europese banken te zwak is om duurzaam rendabel te zijn.

Ongeveer een kwart van de banken in ontwikkelde landen zou ook bij een wereldwijd economisch herstel nog te zwak zijn voor verdere groei en vatbaar blijven voor schokken in de toekomst. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag in haar recente Global Financial Stability Report.

Binnen de Europese financiële sector gaat het om een derde van de banken, goed voor 8,5 biljoen dollar aan activa in beheer. Volgens het IMF is dat deel van de Europese bankensector te zwak om duurzame winsten te boeken.

Het IMF somt vier ‘structurele uitdagingen’ op:

– Om te beginnen moeten de Europese banken van hun erfenis van slecht lopende leningen zien af te raken.

– Ten tweede moeten de Europese banken efficiënter worden. “Er zijn simpelweg te veel bankkantoren met te weinig deposito’s, en te veel banken die financieringskosten torsen die veel hoger liggen dan bij hun concurrenten het geval is”, luidt het.

– De derde uitdaging laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘zwakke banken moeten verdwijnen, andere moeten waar nodig afslanken’

– Ten slotte is het de taak van de beleidsmakers om de regulering rond de hervormingen te voltooien. Het is daarbij de bedoeling de onzekerheid weg te nemen zonder iedereen hogere kapitaaleisen op te leggen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content