HSBC koopt proces Swissleaks af voor 40 miljoen euro

HSBC komt er met een 'reparatiesom' vanaf © REUTERS

De Zwitserse autoriteiten hebben een akkoord gesloten met de Zwitserse tak van de bank HSBC om die niet te vervolgen in de zaak “Swissleaks”.

De bank betaalt in ruil voor de schikking 40 miljoen Zwitserse frank (38,2 miljoen euro). Dat maakte de procureur in Genève bekend.

Het gerechtelijk onderzoek tegen HSCB Private Bank Suisse was in februari gestart nadat in de media uitlekte dat de bank talrijke rijke klanten had geholpen om belastingen te ontduiken. Ook Belgische klanten werden toen genoemd, het schandaal kreeg de naam “Swissleaks”.

Een voormalig computerexpert van HSBC had de gegevens overgemaakt aan de Franse autoriteiten en zo ging de bal aan het rollen.

‘Onderzoek stopgezet’

“De bank is snel gestart met te onderhandelen over een reparatiesom; voor de onwettige daden die ze heeft gepleegd in het verleden”, staat er in een persbericht van de procureur. Volgens hem heeft HSBC zich ook in orde gesteld met de Zwitserse wetgeving rond witwassen. HSBC zegt in een persbericht dat “noch de bank, noch haar medewerkers verdacht worden van strafbare feiten”. Het onderzoek wordt stopgezet tegen de betaling van 40 miljoen Zwitserse frank.

Het is volgens Le Monde de hoogste ‘reparatiesom’ die ooit is betaald in het canton Genève.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content