Hoofdkantoor Unilever naar Rotterdam: tegenvaller voor Britse premier May
Unilever vestigt zijn hoofdkwartier in Nederland in plaats van in het Verenigd Koninkrijk. Dat maakt het Brits-Nederlandse was- en levensmiddelenconcern bekend. De keuze voor Rotterdam is een tegenvaller voor de Britse premier Theresa May.
Unilever heeft op dit moment nog een duale structuur met hoofdkantoren in Rotterdam en Londen. De afgelopen maanden hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk druk gelobbyd om het hoofdkantoor van het bedrijf binnen de eigen landsgrenzen te krijgen.
Een vertrek van het hoofdkantoor uit Londen betekent niet dat Groot-Brittannië niet meer belangrijk is voor het bedrijf. Unilever heeft meer werknemers in het Verenigd Koninkrijk dan in Nederland (7.300 tegen 3.100), en heeft in beide landen belangrijke onderzoeksafdelingen.
De divisies ‘Beauty & Personal Care’ en ‘Home Care’ blijven vanuit de Britse hoofdstad geleid worden. Ook de investeringen van 1 miljard pond aan onder meer onderzoek en ontwikkeling blijven gegarandeerd.
De verhuizing heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Wereldwijd werken er ongeveer 169.000 mensen bij Unilever. De multinational, gevormd uit de fusie van het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers, besliste na het vijandige overnamebod van Kraft Heinz vorig jaar om zijn structuur te herbekijken.
Eind vorig jaar werd al de margarine-afdeling verkocht aan investeerder KKR. Ook de duale structuur – met twee hoofdkantoren – stond ter discussie om finaciële redenen.
De mogelijkheden die Nederland heeft om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen vijandige overnames, hebben naar verluidt een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor Rotterdam.
Unilever blijft genoteerd op de beurzen in Amsterdam, Londen en New York, liet de multinational eerder weten.
In Nederland wordt verheugd gereageerd op de keuze voor Rotterdam. De Nederlandse minister van Economie, Eric Wiebes, ziet hierin het bewijs dat Nederland een aantrekkelijk land is voor grote bedrijven. Het is ook goed nieuws voor de werkgelegenheid op lange termijn, klonk het donderdagochtend bij de bonden.
De keuze voor Nederland is een tegenvaller voor de Britse regering van premier Theresa May. De Britten willen namelijk laten zien dat het Verenigd Koninkrijk ook na de brexit nog een land is waar bedrijven graag in investeren.
In Londen wordt ontkend dat de keuze voor Rotterdam samenhangt met de brexit. “Het besluit om een klein aantal werknemers te verplaatsen naar het hoofdkantoor in Nederland is onderdeel van een langetermijnherstructurering van het bedrijf en hangt niet samen met de brexit”, aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Economische Zaken.