Hoe Thenergo zichzelf klem reed

De producent van groene stroom Thenergo zag zijn aandeel de voorbije weken crashen. Thenergo zoekt vers geld, en gooit tegelijk te duur betaalde overnames de deur uit. Maar het falen van Thenergo is niet enkel de schuld van de kredietcrisis.

Thenergo heeft wel degelijk potentieel. De onderneming maakt hernieuwbare energie, op basis van biomassa, biogas, aardgas, hout. De onderneming werkt samen met lokale partners voor de opwekking van energie. Einde maart beheerde Thenergo dertig energieprojecten. Die leveren “schone elektriciteit” aan een equivalent van 118.000 gezinnen.

Dure overnames
Maar Duitsland. Het is één van de voorbeelden waar het fout liep met Thenergo. Het Duitse filiaal, met de naam tse.AG, staat te koop. De overname kostte 12,3 miljoen euro. De goodwill bedroeg 13,54 miljoen, en die werd volledig afgeboekt (de goodwill is hoger, omdat het 89% belang van Thenergo in tse.AG in de boeken volledig wordt geconsolideerd). Thenergo moet de Duitse dochter verkopen, want het kan de schulden van tse.AG niet aflossen.
Ook in eigen land werd een dure overname gedaan. In september 2007 kocht Thenergo de afvalonderneming Leysen Invest, van de gelijknamige familie uit de Kempen. De overnameprijs bedroeg 54 miljoen euro. Daarvoor werd een goodwill betaald van bijna 46 miljoen euro. Die werd al volledig afgeboekt. Onder meer omdat de afvalbusiness leed onder de recessie. Maar de familie Leysen en aanverwante partijen bouwen hun belang in sneltreinvaart af. Het verklaart mee de recente koersdaling. En terwijl Thenergo de familie Leysen als aandeelhouder verliest, gaat ook de afvalonderneming Leysen de deur uit. Richting Van Gansewinkel Groep. Daarmee wil Thenergo zijn schulden aflossen. Want ook voor de overname van Leysen werden schuldconvenanten gebroken.

Dading met de Boerenbond
Ook de Boerenbond zag brood in Thenergo. In april 2008 investeerde Agri Investment Fund, het investeringfonds van de boerenorganisatie, 10 miljoen euro in Thenergo. De Boerenbond kreeg voor zijn investering in Thenergo 952.381 nieuwe aandelen. Aan een waardering van 10,5 euro per aandeel. De voorwaarde voor die waardering was echter, dat in de zomer van 2008 een nieuwe kapitaalverhoging zou volgen. Die werd afgeblazen, door het volatiele beursklimaat. Agri Investment Fund eiste vervolgens één miljoen euro terug van zijn investering. Na een dading viel een half miljoen euro in de schoot. Het is een schrale troost voor de Boerenbond. Het belang in Thenergo (aan 0,6 euro) is nog een goede half miljoen euro waard.

Thenergo zoekt nu nieuw geld door de vele afschrijvingen voor de te duur betaalde overnames. Het overgedragen verlies bedroeg einde 2009 ruim 106 miljoen euro. De verkoop van de Duitse en de afvalbusiness moet de schulden verlagen. De revisor heeft echter zo zijn twijfels. Hij gaf een onthoudende verklaring in het jaarverslag. De revisor weet niet of de rekeningen waarheidsgetrouw zijn, gezien de onzekerheden over het voortbestaan van de onderneming.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content