Hoe geef ik feedback over een gevoelig onderwerp?

In veel bedrijven loopt er iemand rond die zich slordig kleedt, of te lange lunchpauzes neemt, of constant telefoneert met vrienden, of naar alcohol ruikt, of zijn deadlines nooit haalt. Hoe moet u die medewerker tot inkeer brengen?

Vraag toestemming. Zelfs als u de baas van de betrokken werknemer bent, zegt u eerst dat u graag feedback wilt geven. Vraag wanneer het gesprek kan doorgaan.

Begin langzaam. Geef de ander de kans om zich voor te bereiden op een mogelijk pijnlijke situatie. Als u zich zelf ongemakkelijk bij dit gesprek voelt, kunt u dat ook zeggen.

Verschuil u niet. Vaak zijn klachten van collega’s over iemands gewoonten, gedrag of kleding de aanleiding tot het gesprek. Doe er geen schepje bovenop en verschuil u niet achter de klachten van anderen.

Simpel en duidelijk. Draai niet rond de pot. De medewerker moet iets veranderen om het succes van de onderneming te vrijwaren.

De boodschap. Maak duidelijk dat een verandering van het gedrag een positieve invloed zal hebben. Niet veranderen zal gevolgen hebben voor zijn werk.

Sluit een akkoord. Spreek af wat de medewerker moet doen om zijn gedrag te veranderen. En spreek een deadline af. Dat kan de volgende dag al zijn.

Volg op. Het is mogelijk dat de medewerker vervalt in zijn oude gewoonten. Herinner hem dan aan de afspraak en geef feedback over de verandering. Overweeg mogelijke sancties als het probleem blijft voortduren.

Bron: Humanresourcesabout.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content