Helft ex-werknemers Ford Genk heeft nog geen nieuwe job

© reuters

Ongeveer de helft van de 6.000 medewerkers die ontslagen werden door de sluiting van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven, heeft op dit moment nog geen nieuwe job gevonden. Dat meldt de VDAB maandag in een persbericht.

In totaal kregen 5.942 medewerkers van Ford Genk en de toeleveranciers hun ontslagbrief. Die groep bestaat voor 90 procent uit mannen en voor 43 pprocent uit 50-plussers. De jongeren werkten vooral bij de toeleveringsbedrijven, en is merkbaar in de cijfers.

De hertewerkstelling is momenteel hoger bij de ex-werknemers van de toelevering dan bij Ford Genk zelf, omdat maar 1 op de 10 van de 50-plussers een nieuwe job heeft gevonden. Bij degenen ouder dan 55 jaar is zelfs maar 1 op de 20.

In totaal hebben intussen 1.849 ex-medewerkers een nieuwe job gevonden. Daarbij komen de 300 mensen die nog bezig zijn met de ontmanteling van de fabriek, een 100-tal die ziek thuis zijn en zo’n 1.000 die door vrijstellingsmaatregelen niet meer op zoek moeten naar nieuwe job.

VDAB gematigd positief

In totaal is er dus nog geen oplossing voor ongeveer de helft (52 procent van de ontslagen werknemers. De VDAB is gematigd positief. “De volgehouden inspanningen om medewerkers te informeren en te stimuleren hun loopbaan vast te pakken, beginnen te renderen”, zegt Hilde Baerten, directeur VDAB Arbeidsmarktbemiddeling. “Het is dan ook positief om vast te stellen dat hierdoor in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 700 ex-werknemers bij een andere werkgever aan de slag zijn gegaan.”

Toch blijft het moeilijk om de resterende mensen aan de slag te krijgen. Vooral de hertewerkstelling van de werknemers die ouder zijn dan 50 jaar blijft moeilijk. Speciaal voor hen komen er dan ook extra opleidingsinitiatieven. Momenteel zijn er 535 opleidingsacties afgerond van de 1.000 die zijn gepland voor de ex-werknemers van Ford Genk en de grootste toeleveringsbedrijven. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content