Gouden tijden voor Securitas
Door de terreurdreiging verzuipt de politie in het werk. De privésector neemt een aantal van haar taken over. Dat geeft de omzet van Securitas een boost. Topman Régis Gaspar pleit voor een grondige hertekening van de taakverdeling van privésector en politie.
Morgen, dinsdag 8 maart, vindt in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken een hoorzitting plaats over de uitbesteding van politietaken aan de privésector. Een van de getuigen is Régis Gaspar, de CEO van Securitas België. “Mijn boodschap is dat er behoefte is aan een betere taakverdeling”, zegt hij. “Wij kunnen van de politie zeker een aantal taken overnemen die niet behoren tot haar kernactiviteit, zoals de fouillering van personen in bepaalde situaties en de bijstand bij alcoholtesten of wegcontroles onder het strikte toezicht van de politie. Wij als privésector beschikken ook over knowhow en informatie die van groot belang kunnen zijn voor de politiediensten. “
Gaspar stelt dat de samenwerking tussen de politiediensten en de privésector niet optimaal verloopt, omdat de werking van die laatste wordt beperkt door de Wet Tobback van 1990. “Die wet loopt achterop, omdat de technologie en de digitalisering nu eenmaal veel verder staan dan toen”, poneert hij. “Er is behoefte aan een geïntegreerd veiligheidsbeleid. De wederzijdse uitwisseling van informatie tussen privé- en overheidsdiensten kan veel beter. Door onze bewaking van luchthavens, treinstations en andere publieke plaatsen beschikken we over big data die een grondige, meer doelgerichte analyse verdienen. Die transfer van inlichtingen hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn. Onder een strikte wettelijke controle zou de politie ook inlichtingen met ons kunnen delen.”
Beter afgelijnd pakket
Het debat over de privatisering van politietaken bereikt zijn hoogtepunt na de aanslagen in Parijs. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) koppelt een uitbreiding van de politiediensten aan een beter afgelijnd pakket van kerntaken. De minister wil dat bewakingsfirma’s een aantal politietaken overnemen.
CD&V neemt een kritische houding aan. Open Vld daarentegen lanceert een wetsvoorstel dat vrij ver gaat. Dat wil administratieve, organisatorische en logistieke activiteiten uitbesteden, zoals de bijstand aan gerechtsdeurwaarders, het beheer van flitspalen en de inning van boetes, weliswaar onder de controle van de politie. Andere mogelijke taken voor de privésector zijn de bewaking van militaire kwartieren en van een deel van het openbare domein rond industriële sites, luchthavens en gerechtsgebouwen. Ook dringende medische transporten, de begeleiding van speciale transporten, het beheer van afluisterapparatuur en de veiligheidsvoorziening bij natuur- of andere rampen worden genoemd.
Gouden tijden
Gaspar: “In binnen- en buitenland neemt Securitas dat soort activiteiten al voor zijn rekening. Ook vandaag zijn we belast met de bewaking van militaire en nucleaire sites in België. Dikwijls kunnen we een bepaald takenpakket niet alleen beter, maar ook goedkoper uitvoeren dan de politie. Zeker door de stijgende terreurdreiging moet die de handen vrij hebben voor haar kerntaken om de openbare veiligheid te beschermen. De efficiënte taakverdeling wordt echter beperkt door achterhaalde regels. Zo mogen wij wel beveiligingsopdrachten uitvoeren in door bedrijven uitgebate winkelcentra, maar niet aan de ingang van een winkel op de openbare weg. Ook is het verboden tijdens het vervoer tussen industrieterreinen bewakingsopdrachten uit te voeren als we over de openbare weg rijden.”
De terreurdreiging en de vluchtelingencrisis zorgen voor gouden tijden in de bewakingssector. Dat bleek vorige maand nog uit de jaarcijfers van Securitas, waarvan de omzet in 2015 wereldwijd met 5 procent is gestegen tot omgerekend 8,7 miljard euro. In Europa was er het laatste kwartaal zelfs een omzetstijging met 8 procent. In een persbericht signaleerde de groep uitdrukkelijk “de toenemende nood aan veiligheidsdiensten door de terreurdreiging en de vluchtelingensituatie, die een impact hebben op een organische omzetgroei in Frankrijk, België, Duitsland en Zweden”.
Opvang van vluchtelingen
Einde 2015 nam Securitas België 275 nieuwe medewerkers in dienst, wat het aantal op 6200 brengt. De helft van de aanwervingen was een gevolg van de terreurdreiging. De omzet steeg in België van 300 naar 330 miljoen euro. “Meer dan een vijfde van die stijging was gerelateerd met de terreur”, rekent Gaspar voor. “Openbaarvervoersmaatschappijen en winkelcentra deden een beroep op onze diensten om zich beter te beveiligen na de aanslagen in Parijs. Soms moest ik potentiële klanten zelfs waarschuwen dat de door hen gevraagde maatregelen irrationeel waren. Zo werden we ingeschakeld op personeelsfeesten, om een veilig gevoel te garanderen.”
Ook de vluchtelingencrisis zorgt voor extra omzet. Zo wordt Securitas in Denemarken en Zweden al belast met identiteitscontroles voor luchtvaart- en spoorwegmaatschappijen. “Dat kunnen we ook al perfect in België”, meent Gaspar. Sinds oktober staat zijn concurrent G4S in de Kempen mee in voor de opvang voor vluchtelingen in opdracht van Fedasil. “Securitas België is geen kandidaat voor dat soort opdrachten”, weerlegt de CEO resoluut. “De opvang van vluchtelingen behoort niet tot onze kerntaak.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier