Goldman Sachs betaalt 5 miljard dollar in schikking

© REUTERS

Goldman Sachs heeft een schikking getroffen in een zaak die draaide om de verkoop van herverpakte woninghypotheken. De bank betaalt ruim 5 miljard dollar (4,4 miljard euro). De zaak speelt ook in de presidentsverkiezingen.

Het Amerikaans ministerie van Justitie maakte de regerling bekend.

Goldman Sachs verkocht tussen 2005 en 2007 op grote schaal schuldpapier dat gebaseerd was op te makkelijk verstrekte hypotheken. Dat leidde tot problemen toen in 2007 de Amerikaanse woningmarkt in zwaar weer terechtkwam en aflossingen op de onderliggende leningen opdroogden. Vrijwel alle grote banken handelden in dergelijke beleggingsproducten.

Dat was de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis die tussen 2007 en 2009 een spoor van vernielingen trok door het wereldwijde bankenlandschap. Beleggers gingen voor vele miljarden het schip in en ook huiseigenaren kwamen in grote problemen.

Schuld erkend

Goldman Sachs kondigde in januari al een schikking aan. Het financiële concern had daarvoor al ruim 5 miljard dollar opzijgelegd. De bank erkent dat er sprake was van misleiding van beleggers, en zegt inmiddels maatregelen te hebben getroffen om de bedrijfscultuur te verbeteren. De uiteindelijke schikking bestaat uit een boete van bijna 2,4 miljard dollar en schadevergoedingen aan onder anderen gedupeerde huiseigenaren ter waarde van 1,8 miljard dollar. Bijkomende financiële regelingen met andere instanties dan het ministerie van Justitie kosten de bank 875 miljoen dollar.

De bank duikt geregeld op in presidentiële debatten omdat ze de Democratische koploper Hillary Clinton in 2014 675.000 dollar betaalde voor drie lezingen.

Clintons rivaal Bernie Sanders, die haar verwijt dat ze zich door banken en Wall Street laat financieren, eist dat Hillary de lezingen openbaar maakt, wat ze tot dusver niet heeft gedaan. Sanders verwijst in zijn toespraken nu ook naar deze zware boete van Goldman Sachs.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content