Genk meest kwetsbare werkgebied in Vlaanderen

© Reuters

Van de veertien Vlaamse zogenoemde “werkregio’s” legt Genk op dit moment de slechtste papieren voor. Boosdoener is de sluiting van de Ford-fabriek.

Vlaanderen telt veertien lokale arbeidsmarktgebieden, regio’s waarbinnen de bevolking veelal naar één grote “werkgemeente” pendelt voor haar dagelijkse job. Van die gebieden is Genk het “meest kwetsbare”. Met de sluiting van Ford Genk staat de regio “voor de immense uitdaging om de werkzoekendenpopulatie in de streek binnen de perken te houden, zeker gezien de jobs in de regio ook niet breed gezaaid zijn”. Dat staat in het rapport “Afbakening en profiel van lokale arbeidsmarkten in Vlaanderen” van het Steunpunt Werk en Sociale Economie (WSE).

De meeste lokale arbeidsmarktgebieden zijn geconcentreerd rond grote steden, zoals Brussel en Antwerpen. Die twee zijn ook het meest “zelfvoorzienend”: respectievelijk 83,5 en 75,7 procent van de loontrekkende inwoners van de regio werkt er ook. Dat uit zich in kortere woon-werkafstanden. Pendelaars leggen er gemiddeld respectievelijk 17 en 21 kilometer af om te gaan werken.

Aantal Genkse werkzoekenden zal verdubbelen Genk scoort het zwakst inzake zelfvoorziening. Slechts 50,2 procent van de inwoners heeft een job in eigen streek. De rest is buiten de regio aan het werk en dan vooral in de regio Hasselt. Daardoor loopt de gemiddelde woon-werkafstand er op tot 28 kilometer.

De aangekondigde sluiting van Ford Genk en de toeleveranciers vormt een “immense uitdaging” voor de regio, zeggen de onderzoekers. Het aantal werkzoekenden zal immers nagenoeg verdubbelen. “Eind november 2012 telde het Genkse arbeidsmarktgebied ongeveer 8.800 niet-werkende werkzoekenden. Het huidige aantal werkzoekenden ligt hiermee in de grootteorde van het aantal banen dat bij Ford en haar toeleveringsbedrijven op de tocht staat”, zo staat in het rapport.

Wat de toekomst betreft, “zal veel afhangen van de reconversie die opgezet wordt en de mate waarin deze erin slaagt om opnieuw lokale werkgelegenheid te creëren”. Jobs in de regio zijn immers niet breed gezaaid: per 100 inwoners op arbeidsleeftijd zijn er in het Genkse slechts 62 jobs beschikbaar. Bovendien heeft het Genkse arbeidsmarktgebied nu al de laagste werkzaamheidsgraad (60 procent) en tegelijk ook de hoogste werkloosheidsgraad (10,2 procent).

Baan zoeken buiten woonplaats De kans is dus groot dat werkzoekenden buiten de regio zullen moeten kijken voor een nieuwe job. In dat geval zou de gemiddelde woon-werkafstand toenemen en zou de cluster Genk vermoedelijk opgaan in het arbeidsmarktgebied Hasselt.

De onderzoekers konden 269 Vlaamse gemeenten clusteren (of 87 procent van de 308 Vlaamse gemeenten) in veertien lokale arbeidsmarktgebieden: Brussel-Mechelen-La Louvière, Antwerpen-Sint-Niklaas, Gent-Oudenaarde, Leuven-Tienen, Kortrijk-Waregem, Hasselt-Sint-Truiden, Brugge, Geel-Mol-Herentals, Genk, grensgebied Limburg/Nederland, Roeselare, Turnhout, Oostende en Ieper. Opvallend is dat bijna alle gebieden zich houden aan de gewest- en provinciegrenzen; een bevestiging dat die grenzen vaak een rem vormen voor pendelbewegingen, aldus WSE. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content