General Electric halveert dividend in kader van besparingsoperatie

. © BelgaImage

Op een zogenaamde ‘investor day’ kondigde topman John Flannery maandag aan dat het concern zich in de toekomst gaat focussen op luchtvaart, energie en de gezondheidssector. Andere activiteiten zoals de transportdivisie en de verlichtingstak zouden worden afgestoten. Ook het kwartaaldividend zal worden gehalveerd, tot 12 dollarcent.

General Electric (GE) produceert onder meer krachtcentrales, windmolens, vliegtuigmotoren, verlichting, producten voor de olie- en gassector, locomotieven en medische apparatuur. CEO Flannery nam zo’n drie maanden geleden de fakkel over van Jeffrey Immelt. Er wachten hem grote uitdagingen: General Electric kampt met een dalende vraag in heel wat sectoren en ziet zijn cashflow verschrompelen.

Ook de beurswaarde zakte dit jaar al met een derde, waarmee het concern de sterkste daler is binnen de Dow Jones-beursindex. Flannery maakte eerder al schoon schip bij het management. Binnen de raad van bestuur verwelkomde hij een vertegenwoordiger van het activistische ‘Trian Fund Management’. Door het halveren van het dividend kan GE dit jaar 4 miljard dollar besparen.

De vorige keer dat er gesnoeid werd in het dividend dateert van 2009, na de financiële crisis. ‘We begrijpen de draagwijdte van onze beslissing voor onze investeerders en verzekeren dat die beslissing niet licht is genomen. Maar onze focus ligt op de totale verdienste (‘return’) voor de aandeelhouder en we geloven dat dit de juiste beslissing is’, staat in een persbericht. Het industrieconcern heeft in oktober nog een winstwaarschuwing gegeven.

Partner Content