Geldautomaten van andere banken blijven beschikbaar na digitale plofkraak bij Argenta

een bankautomaat van Argenta na een poging tot een digitale plofkraak © belga

De meeste geldautomaten in ons land blijven beschikbaar, ook na de berichten over ‘digitale plofkraken’ bij Argenta. Die bank sloot daarop uit voorzorg 144 automaten af, maar bij de andere banken lijkt zo’n drastische ngreep niet nodig, blijkt uit een rondvraag.

De grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC laten maandag weten dat hun geldautomaten beschikbaar blijven.

‘Wij brengen ons automatenpark regelmatig up-to-date en hebben verouderde toestellen inmiddels uit circulatie genomen. Onze klanten hebben dus geen hinder ondervonden’, klinkt het onder meer bij KBC. En bij BNP Paribas Fortis: ‘Wij ondernemen vandaag geen actie om onze geldautomaten af te zetten. Zij zijn beveiligd.’

ING laat weten dat het de voorbije jaren al een hele reeks beveiligingsmaatregelen nam voor zijn bankautomaten, ‘ook om ons tegen dit soort van inbraakpogingen te wapenen’, aldus de bank. ‘Het spreekt voor zich dat wij extra aandachtig en waakzaam zijn naar aanleiding van dit voorval. De bankautomaten gebruikt door ING zijn evenwel van een ander type dan deze gebruikt door Argenta. Er werden geen automaten van ING buiten werking gesteld’, klinkt het.

Ook Belfius zegt een ander type automaten te gebruiken. ‘Daarbij zijn dit soort digitale plofkraken niet mogelijk’, aldus een woordvoerster. “Wij zien op basis van deze digitale plofkraak geen noodzaak om automaten uit te schakelen.” Voorts blijven ook de geldautomaten van bpost momenteel beschikbaar, meldt het bedrijf.

De pogingen tot hacking van geldautomaten zullen zeker ter sprake komen op het interbankenoverleg, voegt ING nog toe. ‘De digitale plofkraak is een nieuwe manier van aanvallen op geldautomaten, waarmee we eerder in België nog niet vertrouwd waren’, meldt bankenfederatie Febelfin maandag. ‘De politie en het gerecht onderzoeken dit voorval nu’, klinkt het.

Partner Content