Geen reden tot paniek voor ThromboGenics
Het Leuvense biofarmabedrijf ThromboGenics wordt uiteindelijk niet verkocht. Hoe komt dat, en wat zijn de vooruitzichten voor het aandeel? Enkele vragen aan Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk.
1. Waarom gaat de overname van ThromboGenics niet door?
Danny Reweghs: “ThromboGenics geeft geen officiële reden waarom de raad van bestuur ervoor heeft gekozen voort te gaan als zelfstandig bedrijf. Het onderzocht een eventuele overname vooral onder druk van de financiële markten en de aandeelhouders. Die waren bijzonder nerveus, omdat de verkoopresultaten voor Jetrea, het nieuwe middel tegen oogziekten, in de Verenigde Staten uitbleven. We kunnen enkel maar besluiten dat er geen bod op tafel kwam dat in het voordeel van de aandeelhouders was.
Alcon/Novartis was de gedoodverfde kandidaat-overnemer van ThromboGenics. Met dat bedrijf had het een partnerschap aangegaan om Jetrea te verkopen buiten de Verenigde Staten. Alcon/Novartis is in het domein van oogziekten nog niet aanwezig in de Verenigde Staten. De strategie van Novartis is steeds nadrukkelijker Jetrea mee te laten verkopen door het team dat ook het succesvolle oogmiddel Lucentis heeft gelanceerd.”
2. Heeft ThromboGenics nog kansen op een commercieel succes in de Verenigde Staten?
Danny Reweghs: “Jetrea heeft bewezen dat het werkt als geneesmiddel. Maar een klinisch succes is helaas nog geen commercieel succes. Het management heeft onderschat dat dit product zo’n omwenteling veroorzaakt – het is een spuitje dat mogelijk een operatie kan vermijden – dat het velen afschrikt en vooroordelen opwekt. Het zal veel tijd en inspanningen vergen om het gedrag van de oogspecialisten te veranderen. Dat geduld heeft de markt duidelijk niet.
Ook financieel zijn er beperkingen voor het Leuvense biotechbedrijf. Een kaspositie van meer dan 150 miljoen euro lijkt ruim, maar hoewel het bedrijf een geneesmiddel op de markt heeft, heeft het in het eerste kwartaal 15 miljoen euro cash verbrand. Bovendien blijft ThromboGenics de ambitie hebben klinische studies te doen met Jetrea voor andere indicaties, in de eerste plaats voor diabetische retinopathie. Dat verklaart waarom de groep in één adem met de mededeling dat het overnamescenario was afgevoerd, aangaf te blijven zoeken naar een partnerdeal voor de commercialisatie van Jetrea in de Verenigde Staten.”
3. Wat moet ik doen met mijn aandelen van ThromboGenics?
Danny Reweghs: “Uiteraard was een verkoop van de vennootschap het gewenste scenario voor de aandeelhouders. Dat die overname er niet komt, is een grote teleurstelling. Dat verklaart de enorme koersdreun. Maar we zouden het aandeel niet in paniek verkopen. Niet alleen omdat er nog 4 euro per aandeel cash in de vennootschap zit, want die zal nog slinken, maar ook omdat een deal voor de Verenigde Staten nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Die gaat wellicht gepaard met een voorafbetaling en mijlpaalbetalingen.
Bovendien is het mogelijk dat we in de loop van het jaar toch indicaties beginnen te krijgen dat de verkoop van Jetrea vaart neemt. Al zal die kans eerder groter zijn bij Alcon/Novartis buiten de Verenigde Staten. In Europa bijvoorbeeld hebben heel wat instellingen met gezag Jetrea aangeprezen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier