Patrick Claerhout

‘Geen beurs voor Belfius zonder Arco-regeling’

Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Belfius maakt de waardering beter niet ondergeschikt aan de timing. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

Belfius wacht ongeduldig op het groen licht van de overheid om naar de beurs te trekken. Maar zonder regeling met de Arco-coöperanten zijn niet alle voorwaarden vervuld om van de beursgang een succes te maken.

Daarom opperde CEO Marc Raisière in een interview met de VRT de beursintroductie op gang te trekken zonder Arco-regeling.

De bank heeft zich altijd afzijdig gehouden als de Arco-claim ter sprake kwam. Nu pleitte Raisière onverholen voor een loskoppeling van de beursgang van Belfius en een oplossing voor de Arco-coöperanten, terwijl die twee zaken wel gelinkt zijn.

Investeerders zullen de claim van Arco verrekenen in de waardering van de bank, waardoor de opbrengst voor de Belgische staat (en dus de belastingbetaler) een pak lager kan uitvallen.

Geen beurs voor Belfius zonder Arco-regeling

Bovendien is een groot aantal Arco-coöperanten nog altijd klant bij Belfius. Volgens de belangenvereniging Deminor gaat het om 400.000 klanten die samen 20 miljard euro hebben uitstaan bij de bank. Als zij van de CEO te horen krijgen dat ze niet per se vergoed moeten worden, vraag je je af wat hen ervan weerhoudt hun geld bij de bank weg te halen.

De belastingbetaler dreigt een tweede keer te verliezen. Als de Arco-claim niet geregeld is, kan later nog een rekening volgen. Dan moet de juridische strijd uitwijzen of de coöperanten recht hebben op een schadevergoeding, en dat kan jaren duren. In de tussentijd rekenen de advocaten van de bank zich rijk.

Belfius wil snel naar de beurs omdat het klimaat op de financiële markten goed is, en dat kan snel veranderen. Maar het voordeel van een goede timing dreigt verloren te gaan door een lagere waardering en een negatieve perceptie als de bank naar de beurs trekt zonder Arco-regeling. Belfius maakt de waardering maar beter niet ondergeschikt aan de timing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content