Fortis Bank volledig in Franse handen

© Belga

De federale regering bevestigt na een elektronische ministerraad de verkoop van haar belang van 25 procent in BNP Paribas Fortis voor 3,25 miljard euro.

Er blijven wel onafhankelijke Belgische bestuurders in de raad van bestuur tot 2020. De verkoop heeft geen gevolgen voor het aantal arbeidsplaatsen.

De Belgische overheid verwierf de bank als onderdeel van de redding bij het begin van de financiële crisis. Later werd drie vierde verkocht aan het Franse BNP Paribas, België hield het resterende kwart. Nu wordt ook het Belgische aandeel verkocht aan de Franse bank met een meerwaarde van 900 miljoen euro.

Volgens de regering zijn de doelstellingen voltooid. “De bank heeft zich aan haar verbintenissen gehouden ondanks het moeilijke klimaat. Het moment was daarom gekomen voor de Belgische Staat om haar belang in BNP Paribas Fortis te verkopen”, zeggen eerste minister Elio Di Rupo en minister van Financiën Koen Geens in een mededeling.

Staatsschuld

De 3,25 miljard euro opbrengst wordt gebruikt om de doelstellingen inzake staatsschuld te bereiken. De regering kreeg de toezegging dat het strategische plan voor de bank, dat in maart werd opgesteld, zal worden uitgevoerd.

“De verkoop kadert in ons standpunt dat de staat geen actieve rol moet spelen in de financiële sector, tenzij dat nodig is om de stabiliteit te verzekeren”, stelt Koen Geens. België houdt echter wel zijn belang van 10,3 procent aan in BNP Paribas zelf.

Eerder dit jaar verkocht de regering Royal Park Investment, de bad bank van Fortis, voor 1,1 miljard euro. Met de nieuwe verkoop komt de staatsschuld opnieuw onder de 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terecht. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content