Ford Genk gaat dicht in 2014

© Belga

Circa 4.300 mensen komen op straat te staan. Toeleveranciers inbegrepen verliezen zowat 10.000 mensen hun baan.

Het ergste rampscenario is dus waarheid geworden: de Amerikaanse autobouwer Ford wil de fabriek in Genk sluiten in 2014. Dat is meegedeeld op de bijzondere ondernemingsraad.

Het lot wil dat dag op dag vijftig jaar geleden, op 24 oktober 1962, de eerste steen van de fabriek in Genk werd gelegd.

Verhuis naar Valencia

In Genk zullen nog auto’s gebouwd worden tot 2014, tot de huidige cyclus is afgelopen. Het gaat om de Mondeo, de S-Max en de Galaxy.

Er komen geen nieuwe modellen naar Limburg. De productie verhuist van Genk naar Valencia, bevestigt vakbondsman Pierre Vrancken van het ABVV.

Verdriet en woede

Honderden werknemers waren voor de ondernemingsraad naar het bedrijf afgezakt. Toen de eerste berichten doorsijpelden over de sluiting reageerden ze verslagen, verdrietig en woedend. Sommige mensen vielen elkaar huilend in de armen. Anderen reageerden furieus of staarden wezenloos voor zich uit.

De arbeiders, die al tientallen jaren in Genk aan de slag zijn, hebben het er moeilijk mee dat er zo lang met hun voeten gerammeld is. Die arbeiders zagen het als het ware als een kroniek van een aangekondigde dood. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content