Familiebedrijven zijn fiscaal beter af in België dan in Nederland bij generatiewisseling
Familiebedrijven in Nederland betalen in vergelijking met België relatief veel belastingen bij een generatiewisseling.
Familiebedrijven in Nederland betalen relatief veel belasting bij overdracht van de aandelen aan de volgende generatie. Zij moeten gemiddeld zo’n 300.000 euro afdragen, terwijl ondernemingen in België en Duitsland zijn vrijgesteld van belastingheffing bij generatiewisseling. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van een rapport van het adviesbureau KPMG.
KPMG, dat de fiscale behandeling van familiebedrijven in 42 landen onderzocht, berekende dat bij nalatenschap van een onderneming met een waarde van 10 miljoen euroin Nederland een belastingheffing geldt van 0 tot bijna 4 miljoen euro. Bij pensionering van de oude eigenaar kan de maximale fiscale last oplopen tot meer dan 5 miljoen euro.
“Nederlandse ondernemers zijn over het algemeen ‘happy’ met de bestaande regeling, maar feit is dat Duitsland en België een gunstiger regime hanteren’, aldus KPMG Meijburg-partner Olaf Leurs in een reactie aan het Finacieele Dagblad.
In Nederland bestaat er op dit moment evenwel ook zoiets als vrijstelling. Dat is het geval bij overdracht van een familiebedrijf aan de kinderen, waar een ruime vrijstelling van de schenk- en erfbelasting van dtoepassing is. Om te beginnen is 1 miljoen euro van de ondernemingswaarde belastingvrij en wordt 83 procent daarboven vrijgesteld. De heffing is dus enkel van toepassing op de resterende 17 procent.
Ondanks die vrijstelling blijft België voor een familiebedrijf fiscaal interessanter dan Nederland. Kunnen de Nederlandse familebedrijven dan niet beter verhuizen naar buurland België?
Volgens Olaf Leurs is de kans klein dat er een grote uitstroom plaatsvindt. ‘Emigreren om fiscale redenen zoals in de jaren zeventig wel gebeurde, heeft geen zin meer. De betrokken families kunnen de fiscale claims niet langer ontlopen door naar het buitenland te gaan. Die weg is afgesneden”, verduidelijkt hij. (FD/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier