Experts buigen zich over herziening betalingsdienstenrichtlijn

© belga

In de Europese Commissie is het lobbywerk voor de herziening van de betalingsdienstenrichtlijn volop aan de gang.

In de Europese Commissie is het lobbywerk voor de herziening van de betalingsdienstenrichtlijn volop aan de gang.

Die richtlijn uit 2007 is een onderdeel van de pogingen om tot een eengemaakte Europese betalingsmarkt (Single Euro Payments Area, SEPA) te komen. Ze moest concurrentie scheppen en niet-bancaire spelers toelaten op de markt. Dat blijft problematisch voor internet-, mobiele en kaartbetalingen. In januari kaartte de Commissie in een groenboek de pijnpunten aan. De boodschap was dat de zelfregulering van de banken had gefaald.

De Commissie zou nu zelf actie ondernemen. Ze kreeg in mei een riem onder het hart door een arrest van het Europees gerechtshof, dat het complexe afwikkelingsvergoedingensysteem van MasterCard voor grensoverschrijdende betalingen een ontoelaatbare “restrictie” noemde “die tot gevolg heeft de mededinging te beperken”. Intussen zijn ook de resultaten van de publieke consultatie gepubliceerd.

Op 6 november concretiseert een groep van experts de doelstellingen en de maatregelen. Nieuwe regelgeving verwacht Leon Dhaene, lid van de expertsgroep, pas tegen eind 2013, met daarna nog “zes tot acht jaar” voor de invoering. Dhaene is voorstander van een revolutionaire transparantie in betalingssystemen: “Alle betrokken partijen moeten het recht hebben te weten wie welke vergoeding int voor welke dienstverlening”, schrijft hij in een rapport voor de expertsgroep. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content