Ex-Bekaert-werknemers kunnen kiezen uit 1500 vacatures

© belga

De 609 aangekondigde ontslagen bij de Bekaert-vestigingen in Aalter, Ingelmunster en Zwevegem gebeuren in een regio met een zeer lage werkloosheid en een hoog aantal vacatures.

Alleen al in de sectoren die enige affiniteit hebben met de Bekaert-activiteiten (metaal, metaalverwerking en vervaardiging van machines) zijn er in de regio Kortijk-Roeselare, Gent en Brugge tezamen 2090 vacatures, leren cijfers van de VDAB.

En het gaat niet alleen om ingenieurs. 1501 vacatures richten zich op laag- en middengeschoolden. De Bekaert-werknemers die hun job verliezen komen hiervoor dus in aanmerking

Toch willen de vakbonden bij Bekaert via brugpensioen de helft van de ontslagen vermijden. Aangezien momenteel nog de oude regeling van toepassing is, kunnen de werknemers in Aalter op 50 jaar met brugpensioen kunnen gaan, in Ingelmunster en Zwevegem vanaf 52 jaar. Hiervoor is wel een goedkeuring van de minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) nodig en die wil dat er eerst naar andere mogelijkheden wordt gezocht. In theorie moeten die bruggepensioneerden beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, maar daar komt in de praktijk weinig van in huis.

Tegenover de minder dan 5000 bruggepensioneerden die zich beschikbaar moeten stellen voor de arbeidsmarkt, zijn er meer dan 112.000 die dat niet moeten. (A.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content