Europese banken starten grote schoonmaak
Veel Europese banken boekten slechte activa en investeringen af over 2012, zo blijkt uit hun jaarresultaten. De grote schoonmaak lijkt begonnen.
Veel Europese banken boekten slechte activa en investeringen af over 2012, zo blijkt uit hun jaarresultaten. De grote schoonmaak lijkt begonnen.
Terwijl de Europese banken de voorbije maanden opnieuw gemakkelijker aan financiering geraakten, bleef er een probleem aan de activakant van hun balans. Ze zaten nog altijd op activa die sinds 2008 fors in waarde gedaald zijn, maar waarvoor ze de voorbije jaren onvoldoende afschrijvingen deden of provisies namen.
Mede onder druk van de Europese toezichthouder ESMA wordt nu eindelijk werk gemaakt van de opkuis van de balansen, zo blijkt uit de publicatie van de jaarresultaten van de belangrijkste Europese banken. Het gevolg is dat voor de derde keer in vijf jaar lijken uit de kast vallen.
De belangrijkste categorie afschrijvingen zijn de investeringen in vastgoed en de woonkredieten. Drie landen in de eurozone kampen met zware problemen op hun vastgoedmarkt: Ierland, Nederland en Spanje. Alle banken die daar vastgoedprojecten financierden of hypothecaire leningen toekenden, worden gedwongen afboekingen te doen. De vraag is of de opkuis, vooral bij enkele Nederlandse en Spaanse banken, grondig genoeg gebeurt.
Een tweede categorie afschrijvingen zijn die op andere banken, bankonderdelen of bankactiva die in de vette jaren 2000 zijn overgenomen. Wie toen veel dure overnames deed, is daar nu het slachtoffer van. De overgenomen bedrijven bleken na 2008 vaak maar een fractie waard van de prijs die ervoor betaald is.
Een voorbeeld van een instelling die daardoor in slechte papieren zit, is Crédit Agricole. De Franse bank heeft voor ruim 17 miljard euro acquisitiegoodwill in haar boeken staan, en boekte alvast 2,7 miljard af. Ook Deutsche Bank zit in hetzelfde schuitje. De bank maakte in het laatste kwartaal van 2012 2,2 miljard euro verlies, het grootste kwartaalverlies sinds 2008. Dat is voor 1,9 miljard euro toe te schrijven aan voorzieningen, onder meer voor te dure acquisities uit het verleden.
Lees een volledige analyse van de resultaten van de banksector over 2012 in Trends van deze week.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier