Euro Disney krijgt 1 miljard euro vers kapitaal

Disneyland © Reuters

Euro Disney, de uitbater van Disneyland Parijs, heeft een herkapitalisatie aangekondigd van een miljard euro. Het plan wordt ondersteund en gegarandeerd door het Amerikaanse moederhuis The Walt Disney Company.

Al sinds het ontstaan kampt Euro Disney met veel schulden. Door de zwakkere economie lokt het park ook minder bezoekers.

De twee parken in Marne-la-Vallée trokken in het boekjaar 2014 (dat eindigt op 30 september) 14,1 à 14,2 miljoen bezoekers. Dat zijn er 700.000 tot 800.000 minder dan een jaar eerder. In 2013 verloren de parken al een miljoen bezoekers en zakte het bezoekersaantal onder de kaap van 15 miljoen. Toch blijft Disneyland Parijs de belangrijkste toeristische attractie van Europa.

In de eerste helft van dit jaar tekende Disneyland Paris een verlies van 100 miljoen euro op.

Euro Disney krijgt een kapitaalverhoging van 420 miljoen euro. 600 miljoen euro van de schuld wordt omgezet in aandelen. Het moet de kaspositie van Euro Disney versterken met 250 miljoen euro.

Het is niet voor het eerst dat moederbedrijf Walt Disney ingrijpt bij Euro Disney. In september 2012 schoot het nog te hulp met een lening van 1,3 miljard euro. Het pretpark kampt al sinds de opening in 1992 met een hoge schuldenlast. Euro Disney is voor 40 procent in handen van moederbedrijf Walt Disney.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content