“Ethias is vaak veel te bescheiden”

© belga

Ethias rijfde net een niet te versmaden overheidsopdracht binnen. Een ware opsteker voor de fel geplaagde verzekeraar. Klaar voor de toekomst, jawel. Maar eerst nog puin ruimen. Te beginnen bij de Dexia-participatie van Ethias, waarover al een klein beetje goed nieuws is.

De crisis betekende een zwaar trauma voor Ethias, maar de fut is er niet uit. Integendeel. Samen met Dexia Insurance Belgium (DIB) zorgt Ethias voortaan voor het aanvullende pensioen van de contractuele ambtenaren van de Vlaamse lokale besturen, nadat beide verzekeraars de handen al in elkaar sloegen om ook het contractuele personeel van de provincie Limburg een groepsverzekering aan te bieden.

Een mooie opsteker, glundert Hans Verstraete, vicevoorzitter van het directiecomité van Ethias. “In de openbare sector is Ethias het nummer één. En het is een uitdaging om dat te blijven. Ik ga hier niet pretentieus beginnen te doen, maar Ethias is op bepaalde punten veel te bescheiden. Andere punten waren dan weer braakliggend terrein toen ik hier binnenkwam in het najaar van 2008. Maar goed, braakliggend terrein is niet hetzelfde als een dorre rotsbodem waarop je niks kunt laten groeien. Het braakliggend terrein van Ethias is een rijke grond, die je weliswaar met een ploeg te lijf moet gaan. En met af en toe wat steentjes om het niet te gemakkelijk te maken. Enfin, steentjes. Ik zou misschien beter zeggen dat er nog een paar grote keien in de weg liggen. Die moeten we verwijderen.”

Welke eerst?
Verstraete: “Er zijn er aantal doelstellingen die we tegen eind dit jaar nog willen realiseren. Het gaat stuk voor stuk om verplichtingen die de Europese Commissie ons heeft opgelegd. Eén: de verkoop van Ethias Bank finaliseren. (Ethias Bank werd onlangs verkocht aan de financiële planner Optima, nvdr) Twee: ons herverzekeringsfiliaal BelRé verkopen. Een derde desinvestering is de verkoop van Nateus. Ook daar willen we tegen eind 2010 de knoop doorhakken. Interesse is er in elk geval genoeg, zowel in België als in het buitenland. Voorts zouden we tegen 2011 toch moeten weten welke verzekeringsmaatschappij de nieuwe leverancier wordt van onze levensverzekeringsproducten voor particulieren. De Europese Commissie heeft Ethias namelijk verboden om zulke producten nog langer voor eigen rekening te verkopen, want onze First-rekeningen hadden bijna het faillissement van de volledige verzekeringsmaatschappij veroorzaakt.”

Wat is momenteel de grootste uitdaging voor Ethias?
Verstraete: “Onze participatie in Dexia van zo’n vijf procent. Ook die moeten we van Europa grotendeels van de balans halen, omdat de participatie veel te zwaar weegt op Ethias. Momenteel zijn we volop bezig met het bundelen van alle 88,8 miljoen Dexia-aandelen die Ethias NV en haar dochters Nateus en BelRé in bezit heeft. Het hele pakket wordt gecentraliseerd bij de NV. Dat betekent dat Ethias de Dexia-aandelen van haar beide dochters overkoopt, aan marktwaarde. Het gaat om bijna 16 miljoen aandelen die worden overgeheveld, en dat zal de boekwaarde van het Dexia-aandeel in onze boeken onvermijdelijk naar beneden halen. Volgens onze berekeningen van 9,90 euro per aandeel naar ongeveer 8,50 euro. En zo wordt het probleem toch al een beetje kleiner. Alle beetjes helpen in het leven.”

C.D.C.

Het volledige interview met Hans Verstraete leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content