Enkel goedkope staatswaarborg kan Dexia nog recht houden

© belga

De toekenning van 90 miljard euro waarborgen door de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden is een absolute voorwaarde voor het voortbestaan van de holding Dexia. Dat zei Dexia-CEO Pierre Mariani op een persconferentie.

De restbank Dexia (niet te verwarren met Dexia Bank België) publiceerde vandaag een verlies van 11,6 miljard euro. Dat verlies is toe te schrijven aan minwaardes op de verkoop van Dexia Bank België (4 miljard euro) en het Franse financieringsvehikel Dexma (1 miljard euro), en op een afschrijving van 3,4 miljard op Griekse obligaties.

Door het verlies zakt het geconsolideerde eigen vermogen van de groep 2 miljard euro onder nul. In dit cijfer zitten voor 9,6 miljard euro latente minwaardes op effecten en activa die Dexia van plan is te verkopen. De grootte van die latente minwaarde schommelt in functie van de evolutie van de financiële markten. Het boekhoudkundig kern eigen vermogen bedraagt nog altijd 7,6 miljard euro, en dus is Dexia niet genoodzaakt een aandeelhoudersvergadering samen te roepen om te beslissen over de continuïteit van de activiteiten.

Volgens Pierre Mariani gaat de raad van bestuur van Dexia uit van de continuïteit van de onderneming. Slechts als de holding voldoende tijd krijgt om haar activa uit te verkopen, zou ze forse bijkomende verliezen kunnen vermijden. De Legacy-obligatieportefeuille van Dexia was eind 2011 nog altijd 95 miljard euro groot, en om die te financieren gaapt er een financieringskloof op korte termijn van 88 miljard euro.

Dat gat dicht Dexia momenteel onder meer met geld van de centrale banken: 31 miljard euro, waarvan 19 miljard afkomstig van noodliquiditeiten. 22 miljard euro leent Dexia onder staatswaarborg op de markt. In totaal staan de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid voor 45 miljard euro garant voor schulden van Dexia. Die waarborgregeling loopt eind mei af.

Voorlopig volstaat die waarborgregeling, zei Pierre Mariani op een persconferentie, maar ze moet omgezet worden in een waarborg van 90 miljard euro. Dat is het engagement dat de drie staten in oktober 2011 aangingen, en aan dit engagement moeten ze zich houden, aldus de CEO van Dexia. Mariani dringt ook aan op de snelle goedkeuring door de Europese commissie van de waarborgregeling, “tegen een vergoeding die Dexia NV toelaat een positief resultaat te genereren of haar eigen vermogen te versterken.”

Kortom, zonder goedkope overheidswaarborg op 90 miljard euro schulden, komt het voortbestaan van Dexia in het gedrang.

Patrick Claerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content