Electrawinds boekt pyrrusoverwinning

© belga

Het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds mag dan toch de centrale Biostoom verkopen. De rechtbank van koophandel maakte het verkoopverbod deze ochtend ongedaan.

Biostoom is een groenestroominstallatie die vooral energie opwekt door de verbranding van bewerkt huishoudelijk afval. Het is een van de kroonjuwelen van de groep.

De investeringsmaatschappij GIMV, die eerder een reddingsvoorstel had gedaan voor Electrawinds, had daarom op eenzijdig verzoekschrift gevraagd dat er voorlopig geen activa zouden worden verkocht. De rechter legde afgelopen vrijdag een dwangsom op van 25 miljoen euro indien dat toch zou gebeuren.

Doordat het verbod nu is opgeheven, ligt de weg vrij voor een verkoop aan Bionerga. Dat afvalverwerkingsbedrijf is via Limburg.net en Nuhma in handen van de Limburgse gemeenten, en heeft nu een verbrandingsoven in Houthalen, en drie composteerinstallaties in Bilzen, Maasmechelen en Overpelt. Biostoom zou een mooie aanvulling zijn voor dat portfolio.

Bionerga biedt 37,5 miljoen euro voor 80% van de aandelen van Biostoom. De overige 20% zit bij het Nederlandse NIBC European Infrastructure Fund. Dat bod is een pak hoger dan de 24 miljoen euro die baggergroep Jan De Nul op tafel wilde leggen. Wel moet Electrawinds, indien de verkoop aan Bionerga doorgaat, ruim 10 miljoen gebruiken om een lening van de aan Bionerga verbonden Vlaamse Energieholding terug te betalen. Het geld is welkom, omdat de kas van Electrawinds leeg is.

GIMV redeneerde dat Biostoom onderdeel van de groep moet blijven. Daarom ook dreigt de verkoop uiteindelijk een Pyrrhusoverwinning te worden voor Electrawinds. Want wat iedereen dit voorjaar nog absoluut wou vermijden, is stilaan werkelijkheid aan het worden: een stapsgewijze verkoop van activa, waarbij er uiteindelijk van de groep weinig overblijft.

De volgende stap in de saga speelt zich morgen opnieuw af bij de rechtbank, wanneer de debatten plaatsvinden over de WCO-procedure (Wet op de Continuïteit van Ondernemingen) die het bedrijf heeft aangevraagd. (L..H)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content