Eigenaars HEMA overwegen verkoop

© Belga

De eigenaars van het Nederlandse HEMA zetten de winkelketen in de etalage. Lion Capital en HEMA ‘starten met het onderzoeken van strategische opties voor de toekomst van het bedrijf, inclusief een mogelijke verkoop van de onderneming’, luidt het bij de presentatie van de kwartaalcijfers van HEMA. In België deden de winkels het de voorbije maanden goed.

De bank Credit Suisse werd aangetrokken als adviseur. ‘In de afgelopen tien jaar heeft HEMA meer dan 300 winkels geopend in zeven landen. HEMA is nu goed gepositioneerd om te profiteren van haar toekomstige groeipotentieel, die ondersteund wordt door een sterke positie in de Benelux en succesvolle internationale groei daarbuiten’, staat in een persbericht.

Naast een verkoop worden ook andere strategische opties bekeken. Een woordvoerder van HEMA wilde nog niet zeggen welke opties specifiek worden onderzocht. Behalve een volledige verkoop zijn ook een gedeeltelijke verkoop, een beursgang of een voortzetting van de huidige situatie mogelijk.

Als het tot en verkoop komt, zal dat zonder gedwongen ontslagen of winkelsluitingen gebeuren, benadrukt CEO Tjeerd Jegen. Hij wil zelf ook aanblijven als directeur. ‘Al onze winkels zijn winstgevend. We openen dit jaar juist vijf winkels in Nederland, dat is voor het eerst sinds jaren. Sluitingen zijn absoluut niet aan de orde’, zei hij.

HEMA wil een verkoop gebruiken om door te groeien. Verschillende partijen hebben al hun interesse getoond, stelde Jegen. Welke partijen dat zijn, wilde de topman niet zeggen. Jegen denkt binnen een paar maanden de knoop door te kunnen hakken. ‘We nemen onze tijd om de opties door te lichten. Ik verwacht geen nieuws voor het einde van het jaar.’

Jegen kijkt terug op een ‘sterk kwartaal’. De netto omzet van HEMA steeg met 3,3 procent naar 287 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft het bedrijf verlies maken: netto 29,1 miljoen euro, tegen 9,6 miljoen euro vorig jaar. ‘Dit is het gevolg van een eenmalige financieringskost ter hoogte van 20,1 miljoen euro die HEMA heeft gemaakt voor de herfinanciering van haar schuld’, is de uitleg.

HEMA rolt momenteel een vernieuwd winkelconcept uit. In België investeert het bedrijf bovendien in nieuwe grotere winkels in Antwerpen en Brussel. De groei van HEMA zit vooral buiten thuismarkt Nederland, waar er meer dan 500 HEMA-vestigingen zijn. In Nederland groeide de omzet met 0,7 procent. De ongeveer 100 Belgische en Luxemburgse winkels kenden een netto omzetgroei van 2,7 procent. In Frankrijk ging het zelfs om 17,4 procent en in Duitsland om 22,2 procent.

Partner Content