E5 Mode gaat rechtstreeks aankopen in China

© belga

“Het is de bedoeling om meer en meer rechtstreeks (en dus niet meer via tussenpersonen) aan te kopen in China,” zegt Hans Van Rijckeghem namens Shopinvest, de holding die E5 Mode controleert. “We zullen blijven kopen in landen als Litouwen of Oekraïne, of ook in Turkije, maar hun aandeel zal systematisch verminderen in het voordeel van China dat belangrijker en belangrijker wordt.”

Shopinvest heeft nu in de buurt van de Chinese stad Shanghai een eigen aankoopcentrale die bemand wordt door een Vlaams management (Alexander Talpe). “Er zijn drie fundamentele redenen waarom China voor de directe aankoop van textiel meer en meer onze voorkeur wegdraagt,” zegt Hans Van Rijckeghem. “Ten eerste is er de loonkost. De Oost-Europese lonen schuiven beetje bij beetje richting de lonen van West-Europa. China heeft op dat vlak nog een groot competitief voordeel.

Twee: China biedt nu een kwaliteit die beantwoordt aan onze normen, en dat was jaren terug nog niet zo. Drie: op logistiek vlak is nu ook alles perfect onder controle, Jaren geleden wist je ook niet altijd of een in China bestelde container wel de goederen bevatte die je had aangekocht. Dat is nu gelukkig ook verleden tijd.”

E5 Mode (88 miljoen euro geconsolideerde omzet, 450 werknemers) wil via zijn aankoopcentrale ter plaatse ook meer en meer partnerships aangaan met Chinese leveranciers. “Met dien verstande dat wij niet zomaar afnemen wat zij produceren,” zegt Van Rijckeghem. “De bedoeling is net dat we rond de tafel gaan zitten en dat we bekijken wat die Chinese fabrikanten ons kunnen bieden. We hebben op dat vlak ook al positieve ervaringen. De Chinese fabrikanten van textiel zijn uitgegroeid tot betrouwbare partners die meedenken met ons.”

In deze fase denkt E5 Mode nog niet aan het openen van eigen winkels op de Chinese markt, omdat daarvoor een grote knowhow van de lokale retailmarkt nodig is. “Kennis die we nu nog niet voldoende in huis hebben,” zegt Van Rijckeghem. “Maar in de toekomst sluiten we ook die piste niet uit.” De Belgische textielgroep heeft voorlopig enkel en alleen winkels (71) in België.

(KC)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content