Stijn Fockedey
‘Dwangsommen tegen Facebook zijn nodig’
In plaats van een oprecht gewetensonderzoek te doen negeert Facebook zijn verantwoordelijkheid door persoonlijke gegevens te laten misbruiken. Daarom zijn dwangsommen nodig. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.
Facebook hangt in België een dwangsom tot 100 miljoen euro boven het hoofd. Dat heeft het volledig aan zichzelf te danken. Het informeerde de Belgische gebruikers van Facebook te weinig over hoe het hun surfgedrag kon volgen via de alomtegenwoordige likebuttons op externe sites.
Bovendien bleek het ook niet-gebruikers te volgen zonder hun toestemming. Om die en andere inbreuken tegen de Belgische privacywetgeving te stoppen, begon de Belgische Privacycommissie in 2015 een juridische strijd. De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de toezichthouder gelijk gegeven en legt Facebook een zware dwangsom op. Het bedrijf gaat in beroep.
De procedureslag met Facebook is een investering waard, gezien de enorme onlinevoetafdruk van het bedrijf. De toezichthouder zou zijn gezag verliezen als hij een dossier van zo’n grote overtreder blauwblauw laat.
Dwangsommen tegen Facebook zijn nodig
En dan kun je nog een vergelijking maken met de financiële crisis van 2008. Complexe financiële producten, waar niemand echt goed van wist hoe ze werkten, hebben de wereld toen bijna in een nieuwe depressie gestort.
Op dezelfde manier weten we nu ook niet welke risico’s de samenleving loopt door Facebook en andere internetgiganten op zo’n enorme schaal zo veel persoonlijke data te laten opzuigen.
Zo verraadden joggende soldaten nietsvermoedend via een fitness-app de locatie van hun geheime basissen. Facebook had niet door dat Russische spionnen massaal politieke en sociale onrust stookten in de Verenigde Staten via berichten en advertenties.
In plaats van een oprecht gewetensonderzoek te doen negeert Facebook zijn verantwoordelijkheid door persoonlijke gegevens te laten misbruiken. Daarom zijn dwangsommen nodig.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier