Duitse industrie lijdt onder toenemende handelsspanningen

De industriële productie en de Duitse export vallen fors terug, blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau

De export van de grootste economie van Europa zakte in april met 3,7 procent op maandbasis. Economen hielden gemiddeld rekening met een terugval met 0,9 procent. In maart steeg de Duitse uitvoer nog met 1,5 procent. De productie van de Duitse industrie nam in april met 1,9 procent af in vergelijking met februari. Dat is de sterkste daling in bijna vier jaar. De daling was ook veel groter dan de -0,5 procent die economen hadden verwacht. In maart nam de industriële productie in Duitsland nog met 0,5 procent toe. De teleurstellende cijfers zijn een gevolg van de oplopende handelsconflicten en internationale spanningen die op de exportgerichte economie van Duitsland wegen.

Er kwam vrijdag nog meer teleurstellend nieuws, want de Duitse Bundesbank publiceerde vrijdag ook nieuwe economische prognoses en die vielen een pak zwakker uit dan bij de vorige prognose in december. De Bundesbank gaat nu uit van een economische groei van amper 0,6 procent dit jaar. Een half jaar geleden werdvoor dit jaar nog gerekend op een toename van het bbp met 1,6 procent.

Na een periode van hoogconjunctuur, wordt nu een aanzienlijke afkoeling van de Duitse economie vastgesteld, aldus de Bundesbank. De particuliere consumptie levert nog een positieve bijdrage, maar de industrie heeft te lijden onder de zwakke export. De Bundesbank verwacht wel dat de uitvoer in de tweede jaarhelft weer positievere cijfers laat optekenen. Voor 2020 gaat de centrale bank uit van een economische groei met 1,2 procent. Maar ook dat is minder dan de 1,6 procent bij de vorige prognose. In 2018 nam de Duitse economie toe met 1,4 procent.

Partner Content