Duitse CEO niet onder de indruk van eurocrisis

© belga

In Duitsland staat er geen maat op het optimisme van de bedrijfsleiders, blijkt uit een rapport van het onderzoeksinstituut Ifo.

De zogenaamde Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa meet, belandt in april op 109,9 punten tegenover 109,8 in maart. De Ifo-index wordt samengesteld na een peiling bij 7.000 bedrijfsleiders

Analisten hielden rekening met een daling tot 109,5 punten, als een gevolg van stijgende olieprijzen en een woekerende schuldencrisis. Maar dat was dus buiten de Duitse CEO gerekend. ‘De Duitse economie toont dat het weerstand kan bieden’, aldus Ifo-topman Hans-Werner Sinn.

Dat is ook de mening van Andreas Rees, econoom bij UniCredit Group in München. “De Duitse bedrijven hebben de nerveuze financiële markten vandaag een belangrijke les geleerd. De veerkracht van de Duitse economie is niet te onderschatten,” aldus Rees.

Toonaangevende economische instituten in Duitsland, waaronder ook het Ifo-instituut, stelden deze week hun groeiprognoses voor de Duitse economie voor dit jaar bij van 0,8 tot 0,9 procent. Zelfs in een kreupele eurozone wordt gemikt op een toename van het Duitse bbp met 2 procent in 2013.

In december 2011 hield de Bundesbank voor dit jaar nog rekening met een terugval van het bbp met 0,6 procent, en een toename met 1,8 procent in 2013. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content