Dow Chemical sluit fabriek in Tessenderlo

© AFP

De Amerikaanse chemiereus wil besparen door wereldwijd 20 fabrieken te sluiten en 2.400 banen te schrappen.

Eén van de getroffen vestigingen is die in Tessenderlo, bevestigt Dow Chemical in een persbericht. Ongeveer 100 mensen verliezen hun job. De ondernemingsraad wordt vandaag geïnformeerd.

In de andere vestigingen in de Benelux verdwijnen nog eens 60 jobs. Pas de volgende maanden zal duidelijk worden waar. De chemiegroep heeft in de Benelux zeven vestigingen, met 2.000 personeelsleden. Voor België gaat het naast Tessenderlo om Zwijndrecht, Edegem, Brussel en Tertre. Ook in Terneuzen, net over de Nederlandse grens, is er een grote vestiging.

Besparen

Dow Chemical wil met de maatregel 500 miljoen dollar per jaar besparen. Het bedrijf verwijst voor de herstructurering naar de slabakkende economische conjunctuur.

Ook in de Verenigde Staten, in Nederland (Delfzijl), in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en in Japan worden er fabrieken gesloten. De groep gaat eveneens snoeien in geplande investeringen. De herstructurering zou tegen het einde van 2014 achter de rug moeten zijn.

Het nieuws van Dow komt er amper een dag na de herstructurering bij concurrent Dupont. Ook die Amerikaanse chemiegroep snoeit in de kosten omwille van de afnemende vraag naar chemieproducten.

Omzet en nettowinst daalt Dow Chemical maakte de herstructurering bekend bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten. De nettowinst van het concern zakte naar 582 miljoen dollar, tegen 900 miljoen dollar vorig jaar. De winst lag hiermee wel boven de verwachting van analisten.

De omzet zakte op zijn beurt van 15,1 miljard dollar tot 13,6 miljard. (Belga/Bloomberg/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content