‘Donkere wolken boven herstel Vlaamse economie’ (VOKA)

© Thinkstock

Niet meer dan 4 op de 10 ondernemers ziet ruimte voor productiviteitsinvesteringen. Volgens VOKA zijn net die belangrijk voor loongroei en de groei van de economie.

De Vlaamse werkgeversfederatie Voka verwacht dat de Vlaamse economie verder zal aantrekken en dit jaar met 1,2 procent zal groeien, maar ziet “donkere wolken” hangen boven dat herstel. Uit een zesmaandelijkse peiling naar de conjunctuur bij 1.300 Vlaamse bedrijven blijkt immers dat slechts 4 op de 10 ondernemers ruimte ziet voor productiviteitsinvesteringen. “Terwijl die net belangrijk zijn voor de loongroei en de groei van onze economie”, aldus Voka-hoofdeconoom Stijn Decock.

Uit de peiling blijkt de bevraagde bedrijven optimistischer zijn dan een halfjaar geleden. Zo verwacht 44 procent de komende zes maanden meer te zullen produceren, terwijl dat bij de vorige peiling nog 34 procent was. Daarnaast ziet 44 procent de orders verder aantrekken, tegenover 36 procent bij de vorige peiling.

Een op de vier bedrijven verwacht ook extra personeel in dienst te nemen, of 20 procent meer dan bij de vorige barometer, maar “pijnpunt daarbij blijft wel het vinden van de juiste krachten”, aldus Decock. Voka pleit voor een opwaardering van de technische profielen in het onderwijs.

Weinig bedrijfsleiders denken evenwel dat het om een langdurige economische heropleving gaat. Zo is bijna 1 op de 5 ervan overtuigd dat het herstel van korte duur is. Daarnaast geeft 57 procent toe het niet goed te kunnen inschatten.

Uit de peiling blijkt ook nog dat 39 procent van de respondenten de omgevingsfactoren in Vlaanderen voor investeringen in productiviteit te slecht vindt en zegt 20 procent dat het technologisch moeilijk wordt om nog veel productiever te worden. “In totaal ziet dus maar 40 procent van de Vlaamse ondernemers ruimte om productie-investeringen te doen, en dat is toch beangstigend, want willen we onze vergrijzing kunnen betalen, moeten we productiever worden”, aldus Decock.

“Anders gaat onze economie niet verder groeien. De volgende regering moet dus dringend werk maken van betere omgevingsfactoren, zodat bedrijven opnieuw meer investeren in België. Beiden kunnen niet los van elkaar gezien worden.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content