Dit zijn de eerste 15 zelfstandige Delhaize-supermarkten en hun uitbaters

Delhaize © Belga
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

Delhaize heeft maandag de overname bekendgemaakt van de eerste 15 supermarkten door zelfstandige ondernemers. Om welke het gaan, leest u onderaan dit artikel. Voor elk van de 128 supermarkten is al minstens één kandidaat-overnemer.  

UPDATE: Delhaize heeft inmiddels de overname van 17 andere winkels aangekondigd.

Delhaize heeft een akkoord bereikt over de overname van vijf van zijn supermarkten. Bij de overgang behouden alle medewerkers van de betrokken supermarkten hun baan en hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast betaalt de keten aan zijn winkelmedewerkers een zogenoemde transitiepremie van 1.500 euro die verhoogd wordt met 100 euro per jaar anciënniteit. Resterende overuren worden overgenomen of uitbetaald. Daarnaast behouden medewerkers in tijdskrediet hun huidige premies.

Lees verder onder de video

Op dit moment heeft zich voor alle supermarkten in eigen beheer ten minste één kandidaat aangemeld en voor 90 procent zijn er ten minste twee kandidaat-overnemers. De komende maanden komen er op geregelde tijdstippen nieuwe aankondigingen over overnames, zegt Delhaize in zijn persbericht. Eerder raakte al bekend dat Delhaize met 400 kandidaat-overnemers in gesprek was.

Overgangsfase

Nog volgens de retailketen gaat met de overnames een grondige selectie gepaard “met het oog op het garanderen van een duurzame toekomst voor elke supermarkt”. Er is ook in een fase van begeleiding voorzien voor de overnemer en zijn personeel. De overnemer wordt in de weken voor de overname bijgestaan door Delhaize.

Dat staat ook in de komende weken de nieuwe eigenaars te wachten van de eerste 15 supermarkten die door zelfstandigen worden uitgebaat. Vijf van die overnemers baten op dit moment ook al andere Delhaize-supermarkten uit. Vijf andere hebben geen ervaring met supermarkten van Delhaize en de overige vijf overnemers zijn medewerkers van Delhaize.

Eerder kreeg Delhaize nog kritiek te verwerken in een brief van een aantal kandidaat-overnemers. Daarin schreven ze dat de voorwaarden van de supermarktketen te streng zijn en dat die de potentiële winstmarges voor zelfstandige overnemers verkleinen. Delhaize zou ook te weinig informatie verstrekken waarop ondernemers een businessplan kunnen maken en de voorwaarden zouden te weinig bespreekbaar zijn.

15 supermarkten

Delhaize maakt ten slotte bekend om welke vestigingen het gaat en wie de nieuwe zaakvoerder wordt. De volledige lijst vindt u hier.

Naam supermarktNaam overnemer
IeperAnnelies Himpens
IzegemBjorn Hongenae
KnokkeKris Bonne
DenderleeuwStijn Van Der Weeën
GrimbergenFrédéric Van Wayenbergh
RonseEdouard Deprez
DeurneWim Vercammen & Kelly Vangeninden
WilrijkGuillaume Demeure
HankarMathieu Van Heuverswyn & Hadrien de Cartier
MutsaardFarid El Kadri
BoondaelAnne Lefebvre
FlageyDiego Louwers & Carlos Courtois
NijvelBernard & Amédéo Courcelles
BouffioulxBenoit Barbier
RecogneJérôme Jamart

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content