Dirk Reyn (Movetis): “Ik denk dat ik een gelukzak ben”

Zelden heeft een biofarmabedrijf zo’n spectaculair parcours afgelegd als het Kempense Movetis.

Minder dan vier jaar na de oprichting heeft het een bejubeld product naar de markt geloodst, een beursgang succesvol verteerd, én is het overgenomen. Antwerpenaar Dirk Reyn, medestichter en CEO van Movetis, is de motor achter die snelheidsrace.

De 49-jarige Reyn, een zelfbewuste en zelfverklaarde koppigaard, wou zich immers niet neerleggen bij de beslissing van Janssen Pharmaceutica, zijn toenmalige werkgever, en diens moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) om het verdere onderzoek naar geneesmiddelen tegen maag- en darmziekten te schrappen.

Reyn kreeg na drie jaar vechten J&J zo ver dat hij het onderzoek naar maag-darmmedicijnen zelf mocht voortzetten. In december 2006 werd Movetis boven de doopvont gehouden. Bijna vier jaar later heeft het een sterk product (Resolor tegen chronische constipatie) op de markt en is het in handen van het Brits-Ierse Shire. Begin volgende maand verdwijnt Movetis van de beurs.

“Voor ons is dit verhaal zeker niet gedaan”, zegt Reyn. “We stappen in een ander hoofdstuk. Met Resolor zitten we nog altijd maar in de eerste commerciële fase. We willen een hele business opbouwen rond dit type van producten.”

Movetis telt meer dan 100 werknemers. Ruim de helft werkt in het hoofdkwartier in Turnhout, de rest in Duitsland, Engeland en elders in de Benelux. Fors banenverlies, de laatste jaren een constante in de farmasector, vreest Reyn niet. “Dit is echt een ander verhaal. Voor al onze mensen liggen er kansen bij Shire. In Europa hadden ze tot nu toe maar één maag-darmproduct, Mesavant. Onvoldoende om een sterke Europese organisatie rond uit te bouwen. Nu heeft Shire in Europa twee goede commerciële producten en een aantal in klinische ontwikkeling. Hun business is meteen een stuk meer matuur, maar ze hebben geen teveel aan mensen om al dat werk er bij te nemen.”

Shire heeft al een vestiging in ons land, in Diegem bij Brussel. Of de nieuwe eigenaar zijn Belgische activiteiten wil samenvoegen, weet ook Reyn niet. Maar vanzelfsprekend zou dat niet zijn. Turnhout heeft ook wel wat te bieden. “Heel de knowhow van onderzoek en ontwikkeling zit op deze site, en we hebben hier vorig jaar ook een tax ruling bekomen. Die geeft aan deze site een voordelige taksstatus, omdat we aan onderzoek doen.”

De bijna ex-CEO beseft maar al te goed dat in farma een onberispelijk parcours, zoals Movetis heeft afgelegd, uitzonderlijk is. “Ik denk dat ik een gelukzak ben. We mogen met het team trots zijn op wat we bereikt hebben, maar along the way hebben we wel wat geluk gehad. Maar geluk dwing je ook af.”

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content