Directie Lanxess Zwijndrecht stuurt deurwaarder naar stakerspost

© belga

Bij de butylrubberfabriek van chemiebedrijf Lanxess in Zwijndrecht dreigt het sociaal conflict tussen arbeiders en directie volledig te escaleren.

Nadat de al sinds 6 maart stakende arbeiders de poorten van het bedrijf hadden versperd voor leveranciers, heeft de directie dinsdagochtend een deurwaarder afgestuurd op de actievoerders om hun identiteiten vast te leggen. De vakbonden spreken van een provocatie.

De staking kwam er nadat de onderhandelingen over een nieuwe tweejaarlijkse cao waren afgesprongen. Enkel de arbeiders staken, de bedienden keurden onlangs wel een nieuwe cao goed. Vorige week donderdag liet de directie weten dat ze vanwege de bestaande patstelling dan maar op eigen houtje zou snoeien in de oude cao, onder meer op het vlak van tijdskrediet voor deeltijds werkenden. De maatregel zou nagenoeg enkel een impact hebben op nieuw aan te trekken personeel, maar de vakbonden hadden het niettemin over ‘olie op het vuur gooien’.

Over de komst van een deurwaarder dinsdagochtend zijn de vakbonden evenmin te spreken. “Dit is opnieuw pure provocatie, want wij verhinderen eigenlijk niemand van te werken: bedienden en kaderleden mogen het bedrijf binnen”, zegt ABVV-secretaris Patrick Lodewijckx. “De deurwaarder zwaaide echter met een kort geding dat stelde dat iedereen zijn identiteitskaart moest laten zien op straffe van een dwangsom van 250 euro. Daarna is hij weer weggereden.” Lanxess bevestigt in een reactie dat het een deurwaarder stuurde en stelt dat het zich daartoe genoodzaakt zag omdat sinds vrijdag wagens en vrachtwagens niet meer op het bedrijfsterrein kunnen, wat leveringen tegenhoudt. De directie zegt alle nodige juridische stappen te zullen zetten om het bedrijfsterrein opnieuw toegankelijk te maken. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content