D’Ieteren heeft half miljard te spenderen
D’Ieteren beschikt over een kas met 488 miljoen euro erin. Wat is CEO Axel Miller daarmee van plan? Trends analyseert deze week de autoholding.
D’Ieteren beschikt over een kas met 488 miljoen euro erin. Wat is CEO Axel Miller daarmee van plan? Trends analyseert deze week de autoholding.
D’Ieteren werd de voorbije week fel afgestraft op de beurs. Vooral door de zwakke vooruitzichten, en dan in hoofdzaak bij Belron. Het voorbije decennium was de wereldwijde marktleider in de herstelling en vervanging van autoruiten de groeipool bij de beursgenoteerde holding.
Maar de voorbije jaren slabakte de groei. “De algemene marktevolutie is negatief”, zegt CFO Benoît Ghiot. “De huidige zachte winter in Europa was voor ons echt rot”. Toch scoorde Belron vorig jaar nog behoorlijk, met een organische omzetgroei van 5 procent. In belangrijke markten werd marktaandeel gewonnen. Bovendien werd meer omzet gehaald per interventie.
De tweede belangrijke poot is D’Ieteren Auto, de verdeler van vooral Volkswagen Groep in België. De onderneming verloor marktaandeel, maar blijft marktleider met ruim 22 procent.
Dé hamvraag is wat D’Ieteren zal doen met zijn liquide middelen van bijna een half miljard euro. Daarvan bestaat 288 miljoen euro uit kortetermijnbeleggingen. Die worden vooral belegd in bijna risicoloze staatsobligaties die nog geen procent rente opleveren. De inflatie vreet de bom geld weg. De beleggers kijken likkebaardend naar het volgende grote manoeuvre van D’Ieteren. Wordt het een uitkering in cash? Een investering in een grote derde pijler?
CEO Axel Miller, bij zijn aanstelling vorig jaar in mei als ‘brokkenpiloot’ onthaald (als verwijzing naar zijn parcours als CEO van Dexia), vraagt geduld. “De derde pijler moet niet noodzakelijk verband houden met de autosector. De auto is geen fetisj voor ons. Onze activiteiten draaien vooral rond uitstekende dienstverlening. We hebben al diverse aanbiedingen bekeken, maar overnames worden vandaag relatief duur betaald. We staan niet onder druk”.
Lees de volledige analyse in Trends van deze week 6 maart.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier