Dexia dreigt tanden stuk te bijten op Oostenrijkse bad bank
De Belgisch-Franse restbank Dexia stevent af op een fors verlies doordat de schulden van de Oostenrijkse restbank Heta Asset Resolution worden kwijtgescholden.
De Oostenrijkse financiële regulator FMA heeft een schuldenkwijtschelding van 54 procent opgelegd aan de hoofdschuldenaars van de bad bank Heta Asset Resolution. Een van de schuldeisers is Dexia, de Belgisch-Franse restbank. Voor de achtergestelde schuldeisers dreigt een volledig verlies.
De financiële waakhond uit Wenen maakte het nieuws zondag bekend. Voorts worden alle intrestbetalingen geannuleerd en alle terugbetalingen uitgesteld tot eind 2023. Heta is de bad bank van de omgevallen regionale bank Hypo Alpe Adria. De deelstaat Karinthië staat borg voor 11 miljard euro schuld van de bad bank, die werd opgericht om de schuld van Hypo Alpe Adria af te wikkelen.
De zaak sleept al langer aan. De Karinthiërs stelden eerder voor de overgrote meerderheid van die schuld op te kopen, tegen 75 procent van de waarde. Maar dat voorstel werd in januari verworpen omdat de schuldeisers een volledige terugbetaling willen. Ook een extra geste van de Oostenrijkse regering in Wenen – de schuldeisers konden investeren in speciale staatsobligaties – haalde niets uit. In deze zaak verenigde Dexia zich met andere schuldeisers, waaronder een resem Duitse banken en verzekeraars.
‘Karinthië aansprakelijk’
Dexia zelf is via de Duitse dochter voor 395 miljoen euro blootgesteld aan Heta en legde er een voorziening van 197 miljoen euro voor aan. Wat de volgende stappen zijn, is nog niet duidelijk. Dinsdag is er wel een technische ontmoeting gepland tussen Karinthië en de schuldeisers, zo zei de deelstaatgouverneur Peter Kaiser dinsdag aan de Oostenrijkse radio.
De verenigde schuldeisers – onder wie Dexia – blijven er intussen bij dat Karinthië aansprakelijk blijft voor de miljarden euro schuld van de bad bank waar de deelstaat borg voor staat. In een reactie maandag zeggen ze “alle mogelijke” juridische wegen te zullen bewandelen om zich te verzetten tegen de beslissing van de FMA. De schuldeisers wijzen er ook op dat de beslissing van de Oostenrijkse regulator niet noodzakelijk bekrachtigd zal worden door Duitse en andere buitenlandse rechtbanken. Heel wat van de aangegane schulden door de Hypo Alpe Adria bank zijn immers gebeurd onder Duits recht. De schuldeisers zullen de cijfers die Heta heeft verstrekt – dat 46 procent van de schuld kan worden gelenigd – extra onder de loep nemen, luidt het. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier