De hele wereld drinkt Heineken, Amstel en Bavaria

© .

Nederland is een grotere bierreus dan België. Toch wat de export betreft.

Nederlandse bierbrouwers hebben in 2014 een nieuw exportrecord behaald. Ze exporteerden voor bijna 1,6 miljard euro aan bier, een stijging met 4 procent. Dat meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland is na Mexico de grootste bierexporteur ter wereld. Het Nederlandse bier, met bekende namen als Heineken, Amstel en Bavaria, wordt over de hele wereld gedronken. Twee derde van het uitgevoerde gerstenat gaat naar landen buiten Europa. De VS is met afstand de belangrijkste exportbestemming, met 37 procent van de totale bierexport. Na de VS zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de grootse afnemers. De export naar de VS daalde vorig jaar wel, met 4 procent naar 599 miljoen euro.

tabel  Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
tabel Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) © CBS

Daartegenover stond dat naar landen als Frankrijk, China en Taiwan aanzienlijk meer Nederlands bier werd verscheept. Nog niet zo lang geleden was Nederland nog het belangrijkste exportland van bier.

Maar in 2010 werd het voorbijgestreefd door Mexico. De Mexicanen voeren vooral veel uit naar de VS, vandaar dat het Nederlandse marktaandeel daar de laatste jaren ook kleiner wordt. De Mexicaanse bierexport was vorig jaar goed voor 1,8 miljard euro. Dat is anderhalf keer zoveel als het land in 2005 uitvoerde.

In de lijst van grootste exporteurs eindigden Duitsland en België vorig jaar met bijna 1,1 miljard aan bierexport op plaats drie en vier. België wist de afgelopen tien jaar de export van bier bijna te verdubbelen terwijl Duitsland, net als Nederland, de export met een kwart zag toenemen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content