De Croo belooft spectrum voor 5G-proeftuinen

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Minister Alexander De Croo gaat spectrum vrijmaken voor experimenten met 5G. Dat moet Belgische entrepreneurs een proeftuin bezorgen om voorsprong te halen met de nieuwe technologie.

Op de immer succesvolle Belgian Beer Night op het Mobile World Congres in Barcelona, noemde minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post Alexander De Croo (Open Vld) België de ideale plek voor entrepreneurs. “De cijfers over de venture-capitaldeals in het Europa van de 28 zijn net binnen. België staat op plaats 5. Er is in zes weken al 26 miljoen euro geïnvesteerd. Dat toont wat een ongelooflijke hoeveelheid talent we in België hebben”, zei De Croo.

“De aankomende 5G-technologie is nog niet volledig gestandaardiseerd. Interessant zou zijn om operatoren een tijdelijke licentie te geven op spectrum om er mee te experimenteren. Daarmee zouden onze start-ups een geweldige proeftuin hebben en een interessante positie in Europa. Als er standaarden moeten worden gedefinieerd, is het beter dat het hier gebeurt dan elders”, zei De Croo.

Zoals bekend zal 5G een veel groter aantal antennes nodig hebben dan het huidige 4G. “We moeten ervoor zorgen dat onze regulering daaraan is aangepast. We moeten verzekeren dat België een van de eerste landen is om 5G in gebruik te nemen. We mogen de fouten uit het verleden met 4G niet herhalen. Ik roep iedereen in België op om mee te werken om hier de juiste keuzes te maken”, zei De Croo.

Op het internationale forum onderstreepte hij dat België een ideale plek is om een onderneming te beginnen. “Onze taxshelter helpt investeerders in start-ups met een zeer mooie fiscale aanmoediging van 45 procent van het geïnvesteerde kapitaal”, zei hij. “Wij hebben een heel mooie wet over open data, die in de komende weken in het parlement komt, en wetten die elektronische documenten dezelfde waarde geven als papieren documenten”.

Eerder op de dag bezocht minister De Croo de 5G-stand van Huawei, dat op een verbluffende 8000 vierkante meter onder andere ‘smart city’-toepassingen demonstreerde. Worldline toonde zijn ontwikkelingen in elektronische handel en gezondheidszorg. De Croo bezocht ook de standen van Nokia, Samsung en Ericsson en sloot de dag af bij het Antwerpse Rombit, dat mobiele webtoepassingen ontwikkelt voor onder meer de vastgoed- en bouwsector.

Belgische stand

Aan de beurs over mobiele technologie en toepassingen in Barcelona namen ongeveer 60 Belgische bedrijven deel. Een groot deel werkte vanuit een Belgische stand die de verschillende gewesten wijselijk al een aantal jaren samen opzetten.

In haar toespraak onderstreepte Cécile Jodogne, Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, dat ongeveer een derde van de bedrijven op die stand Brussels was en dat er elk jaar 50 start-ups worden opgericht in de Brusselse telecom- en informaticasector. Zij krijgen steun via opleidingen, financiering, de cluster ‘Software in Brussels’ en ‘Brussels Invest and Export’. Met onder meer ‘Urbizone’, dat publieke plaatsen van wifi voorziet, wil ook Brussel een ‘smart city’ worden, zei Jodogne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content