De Beers moet nog altijd leveren aan Spira

© reuters

De Beers is nog altijd gedwongen ruwe stenen te leveren aan de diamanthandel Spira.

De diamantproducent wilde de Antwerpse diamantair schrappen als klant, maar de Raad voor de Mededinging verbood dat in 2010.

In afwachting van een proces ten gronde was de leveringsplicht verlengd tot 13 juli 2012. Op dezelfde dag verlengde de voorzitter van de Raad voor de Mededinging de maatregel tot eind dit jaar. Tegen dan moet er meer duidelijkheid bestaan over een andere procedure voor het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg over een eerder verworpen klacht van Spira bij de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie.

“Wij zijn als sinds 1935 distributeur van ruwe diamant van De Beers”, klinkt het bij Spira. “We wilden niet meer meewerken aan de verticale integratie die De Beers oplegde. De Beers manipuleert de prijzen, en dat is in strijd met de mededingingsregels.” Lynette Gould, woordvoerder van De Beers, zegt “verbaasd” te zijn over de beslissing van de voorzitter. “De Commissie heeft in twee eerdere beslissingen een identieke klacht van Spira verworpen.

De beslissing van de voorzitter is ook in strijd met een eerder arrest van het Brusselse hof van beroep. Daarom tekenen we opnieuw beroep aan.” Het is niet de eerste keer dat een producent van diamant door een Belgische instantie wordt teruggefloten. Rio Tinto werd enkele jaren verplicht te leveren aan de diamantair Gemmata.

Begin dit jaar werd dezelfde producent door een Antwerpse burgerlijke rechtbank veroordeeld omdat het zijn jarenlange klant Crisdiam plots niet meer wilde beleveren. Omdat het de som te laag vond, ging Crisdiam alsnog in beroep. Rio Tinto houdt zijn verdere strategie in beraad. (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content