Datalek met adresgegevens ontdekt op website staatsbon

© Getty Images/Westend61

De website van het Agentschap voor de Schuld, waar  je  rechtstreeks staatsbons kunt inkopen, vertoonde een ernstig datalek, meldt VRT NWS vrijdagavond. Het lek is intussen gedicht.

Sinds donderdag kochten Belgen via de website van het Agentschap voor de Schuld al voor meer dan 2 miljard euro aan staatsbons, het spaarproduct van de overheid dat in geen tijd enorm populair werd.

Het datalek waarover VRT NWS bericht, zat in de tool die mensen gebruiken om in te tekenen op de nieuwe staatsbon. In de velden waar je je naam, geboortedatum en postcode moest invullen, kon je de gegevens van om het even welke Belg invullen. Je kreeg dan de adresgegevens van die persoon te zien en soms zelfs ook de naam van de wettelijke partner, aldus VRT NWS.

Er was dus geen sprake van een veiligheidslek, het ging om een privacyprobleem. VRT NWS bracht het Agentschap voor de Schuld op de hoogte, waar ze meteen aan de slag gingen. Jean Deboutte van het agentschap bevestigt het bericht. Er zal nu bekeken worden of mensen mogelijk systematische zoekopdrachten gedaan hebben tijdens de inschrijvingsperiode.

In de studio van Kanaal Z geeft Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, meer toelichting over het datalek op de website van het agentschap (zie video hieronder).

Partner Content