‘Chinese autoverkoop verdubbelt tegen 2025’

© belga

Volgens een studie van consultant Oliver Wyman zal tegen 2025 Azië de helft van alle auto’s bouwen. China wordt de dominante speler op de wereldmarkt.

Volgens een studie van consultant Oliver Wyman zal tegen 2025 Azië de helft van alle auto’s bouwen. China wordt de dominante speler op de wereldmarkt.

“De dominantie in afzetmarkt en in productie zal zich de komende jaren alleen nog maar versterken”, luidt het in de studie. Op middellange termijn zullen China en India even groot worden als West-Europa of als Noord-Amerika. Het aandeel van beide landen in de wereldwijde automarkt zal volgens de consultant tegen 2025 respectievelijk 30 en 11 procent bedragen. Op dit ogenblik is dat 23 procent voor China en 5 procent voor India.

De volgende twaalf jaar zouden in Azië elk jaar vijf procent meer wagens worden verkocht, blijkt uit de studie. Het grootste deel daarvan in China. “De verkoop zal er tegen 2025 verdubbelen,” luidt het. In India zou het groeiritme verviervoudigen, maar in absolute cijfers gaat het om lagere aantallen.

In West-Europa, waar de automarkt in crisis verkeert, verwacht Oliver Wyman tot 2025 toch nog een groei van gemiddeld 3 procent per jaar. Dat is meer dan in Noord-Amerika (+2 procent) of Japan (+1 procent).

De consultant wijst ook op het belangrijke potentieel voor onderzoek en ontwikkeling in Europa. “Het blijft een aantrekkelijke automarkt”, is de conclusie. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content